Święta za pasem i… no i właśnie z tym pasem to cały kłopot. Nie wiemy jak u Ciebie, ale u nas praca zdalna, stała dostępność lodówki sprawiły, że tu i ówdzie jest nas trochę za dużo i uznaliśmy, że czas przerzucić się na nieco inne jedzenie: lżejsze, ale równocześnie na tyle pożywne, żeby mogło wystąpić w roli obiadów. Zdecydowaliśmy się na zestaw bardzo prostych sałatek, pełnych warzyw i rozmaitych smaków. Ze względu na porę roku spora część składników jest pieczona, ale dużo jest w nich świeżych warzyw. Daje to razem bardzo przyjemne połączenie.

Zestaw 5 sałatek na obiad wygląda tak:

Panzanella z pieczonym batatem

Klasyczne włoskie danie w nieco innej wersji, bo z panierowanym w ziołach, parmezanie i bułce tartej upieczonym bakłażanem. Reszta składników to standard: pieczywo, suszona szynka i pomidory. Zobacz przepis

Sałatka z komosy z kurczakiem

 

Ugotowana komosa stanowi pyszne połączenie ze świeżym i chrupiącym ogórkiem, rzodkiewką i papryką. Do tego kurczak polany dresingiem. Jeśli masz pieczony kawałek mięsa w lodówce, to sałatę tę ogarniesz w 20 minut, jeśli nie to w pół godziny. Zobacz przepis

Sałatka z tofu z pieczonymi warzywami

Sałatka tak prosta, że aż trudno uwierzyć. Po prostu kroisz warzywa, wykładasz na tackę do pieczenia, pieczesz, mieszasz, polewasz jogurtowym sosem i gotowe. Zobacz przepis

Sałatka nicejska z łososiem

Sałatka nicejska to wspaniałe połączenie ugotowanych i świeżych składników. Rodzaj warzyw, poza obowiązkowymi ziemniakami, absolutnie dowolny. Zobacz przepis

Sałatka z pieczonej czerwonej kapusty

Trudno uwierzyć, że czerwona kapusta po upieczeniu zmienia się w tak pyszne warzywo, Kapusta sama w sobie jest słodka. W tym przepisie słodycz dodatkowo podkreśla prosty dresing. Zobacz przepis

Wszystkie dania są bardzo łatwe, każdy przepis możesz dowolnie modyfikować według swoich upodobań i zawartości lodówki.

Smacznego!