W tym tygodniu zapraszamy Cię w podróż dookoła kulinarnego świata: od Tajwanu przez Grecję po Włochy i Hiszpanię. Menu jest bardzo różnorodne, ale nie zbankrutujesz na nim!
- Lista zakupów tradycyjnie znajduje się na dole wpisu.
- Pamiętaj, że wszystkie produkty możesz kupić online, bez wizyty w sklepie!
Przepisy na ten tydzień są oryginalne, ale proste. Zrobisz je bez problemu, nawet jeśli nie masz doświadczenia!
To do dzieła!
Poniedziałek: Tortilla z pieczonymi paprykami i szparagami
Omlet na bogato, bardziej tarta niż tortilla, pieczona w piekarniku, a nie smażona na patelni. Hiszpański klasyk w nieco innym wydaniu. Zrobi je każdy, nawet jeśli nigdy w życiu nie usmażył omleta. Zobacz przepis.
Wtorek: Pasta primavera
Primavera zawsze smakuje dobrze, ale najlepiej na wiosnę. Danie zostało zresztą wymyślone na powitanie wiosny z nowalijek, czyli pierwszych, młodych warzyw. W klasycznej wersji, całość zanurzona jest w śmietanowym sosie. U nas spoiwem dania jest pyszne pesto. Zobacz przepis
Środa: Kurczak three cup
Tradycyjne danie z Tajwanu, rodzaj stir fry. Błyskawiczne do przyrządzenia, jak spora część azjatyckich potraw. Składa się właściwie z trzech składników. Świetnie smakuje z makaronem lub ryżem. Łatwe do zrobienia, sprawi satysfakcję każdemu kucharzowi. Zobacz przepis
Czwartek: Gyros z kurczaka z pitą
To rodzaj greckiego kebaba. Pachnie przyprawami i jest łatwy do zrobienia. Przyprawienie mięsa we właściwy sposób wymaga tylko trzech przypraw i odpowiednio długiego czasu marynowania. Zobacz przepis
Piątek: Gnocchi z batatów ze szparagami
Zaskakująco pyszne danie. Gnocchi jest lekko słodkie, pomidorki przełamują słodycz batata. Gnocchi to danie wymagające wyczucia. Żeby ułatwić Ci pracę, podajemy w przepisie dokładnie wymierzone ilości składników. Zobacz przepis
Lista zakupów
Jeśli chcesz wybrać się w tę kulinarną podróż dookoła świata – potrzebujesz następujących składników (ilość dla dwóch osób). Pamiętaj – wszystkie możesz zamówić online.
Mięso
- Udka z kurczaka bez kości 2×500 g
Warzywa i owoce
- Groszek mrożony 400 g
- Papryka żółta
- Papryka czerwona
- Cebula czerwona
- Cebula dymka
- Szparagi 2 pęczki
- Imbir świeży
- Czosnek główka
- Cukinia
- Brokuł
- Ziemniaki 1 kg
- Bataty 1 szt 500 g
- Ogórek 1 szt
- Pomidorki koktajlowe 250 g
- Pieczarki 250 g
- Mix sałat
- Bazylia
- Orzechy włoskie 50 g
- Cytryna 1 szt
Sery/jaja/nabiał
- Ser grana padano
- Ser feta 200 g
- Jajka 8 szt
- Masło kostka
- Jogurt grecki 200 ml
Mąka/makarony
- Mąka pełnoziarnista
- Makaron ryżowy 250 g
- Drożdże 7 g
Przyprawy:
- Sos sojowy jasny i ciemny
- Wino białe, wytrawne
- Ocet winny
- Oregano
- Papryczka chilli
- Kolendra nasiona
- Papryka wędzona
- Olej
- Oliwa
- Sól
- Pieprz
Smacznego tygodnia!