W tym tygodniu zapraszamy Cię w podróż dookoła kulinarnego świata: od Tajwanu przez Grecję po Włochy i Hiszpanię. Menu jest bardzo różnorodne, ale nie zbankrutujesz na nim!

  • Lista zakupów tradycyjnie znajduje się na dole wpisu.
  • Pamiętaj, że wszystkie produkty możesz kupić online, bez wizyty w sklepie!

Przepisy na ten tydzień są oryginalne, ale proste. Zrobisz je bez problemu, nawet jeśli nie masz doświadczenia!

To do dzieła!

Poniedziałek: Tortilla z pieczonymi paprykami i szparagami

Omlet na bogato, bardziej tarta niż tortilla, pieczona w piekarniku, a nie smażona na patelni. Hiszpański klasyk w nieco innym wydaniu. Zrobi je każdy, nawet jeśli nigdy w życiu nie usmażył omleta. Zobacz przepis.

Wtorek: Pasta primavera

Primavera zawsze smakuje dobrze, ale najlepiej na wiosnę. Danie zostało zresztą wymyślone na powitanie wiosny z nowalijek, czyli pierwszych, młodych warzyw. W klasycznej wersji, całość zanurzona jest w śmietanowym sosie. U nas spoiwem dania jest pyszne pesto. Zobacz przepis

Środa: Kurczak three cup

Tradycyjne danie z Tajwanu, rodzaj stir fry. Błyskawiczne do przyrządzenia, jak spora część azjatyckich potraw. Składa się właściwie z trzech składników. Świetnie smakuje z makaronem lub ryżem. Łatwe do zrobienia, sprawi satysfakcję każdemu kucharzowi. Zobacz przepis

Czwartek: Gyros z kurczaka z pitą

To rodzaj greckiego kebaba. Pachnie przyprawami i jest łatwy do zrobienia. Przyprawienie mięsa we właściwy sposób wymaga tylko trzech przypraw i odpowiednio długiego czasu marynowania. Zobacz przepis

Piątek: Gnocchi z batatów ze szparagami

Zaskakująco pyszne danie. Gnocchi jest lekko słodkie, pomidorki przełamują słodycz batata. Gnocchi to danie wymagające wyczucia. Żeby ułatwić Ci pracę, podajemy w przepisie dokładnie wymierzone ilości składników. Zobacz przepis

Lista zakupów

Jeśli chcesz wybrać się w tę kulinarną podróż dookoła świata – potrzebujesz następujących składników (ilość dla dwóch osób). Pamiętaj – wszystkie możesz zamówić online.

Mięso

  • Udka z kurczaka bez kości 2×500 g

Warzywa i owoce

  • Groszek mrożony 400 g
  • Papryka żółta
  • Papryka czerwona
  • Cebula czerwona
  • Cebula dymka
  • Szparagi 2 pęczki
  • Imbir świeży
  • Czosnek główka
  • Cukinia
  • Brokuł
  • Ziemniaki 1 kg
  • Bataty 1 szt 500 g
  • Ogórek 1 szt
  • Pomidorki koktajlowe 250 g
  • Pieczarki 250 g
  • Mix sałat
  • Bazylia
  • Orzechy włoskie 50 g
  • Cytryna 1 szt

Sery/jaja/nabiał

  • Ser grana padano
  • Ser feta 200 g
  • Jajka 8 szt
  • Masło kostka
  • Jogurt grecki 200 ml

Mąka/makarony

  • Mąka pełnoziarnista
  • Makaron ryżowy 250 g
  • Drożdże 7 g

Przyprawy:

  • Sos sojowy jasny i ciemny
  • Wino białe, wytrawne
  • Ocet winny
  • Oregano
  • Papryczka chilli
  • Kolendra nasiona
  • Papryka wędzona
  • Olej
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz

Smacznego tygodnia!

Jak przyrządzać szparagi.