Jedno z najpopularniejszych dań Chinach, bardzo łatwe do zrobienia, zawierające kilka tylko składników. Duszony w aromatycznym sosie kurczak three-cup jest mięciutki i soczysty.

Czas: 25 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 duże


Jedno z najbardziej znanych chińskich dań, szczególnie popularne na Tajwanie. Sanbeji to nazwa chińska, three-cup chicken – to tłumaczenie na angielski. A po polsku? Kurczak trzy kubki? Albo raczej trzy miarki.

Do końca właściwie nie wiadomo skąd ta nazwa, bo nie ma jednego skodyfikowanego przepisu na to danie. Przyjmuje się, że głównym składnikiem kurczaka three-cup jest sos składający się z miarki sosu sojowego, miarki wina ryżowego i miarki oleju sezamowego. Inni uważają, że podstawę sosu stanowi miarka sosu sojowego, miarka cukru i miarka oleju sezamowego plus czosnek i imbir.

Całość komplikuje fakt, że niezależnie, którą wersję przyjmiemy za właściwą, kurczak three-cup zrobiony z sosem trzech szklanek sosu sojowego, oleju, wina/cukru, jest absolutnie niestrawny, co przyznają wszyscy kucharze, specjalizujący się w kuchni chińskiej. Proporcje należy zachować zupełnie inne, a wtedy powstaje wspaniałe, aromatyczne danie, przy tym bardzo łatwe do zrobienia.

Kurczak na cześć bohatera

Legenda głosi, że przepis powstał w głębokim średniowieczu, kiedy Chiny przeżywały najazdy Mongołów z Północy pod wodzą Kublaj Chana. Był to mniej więcej ten sam czas, kiedy zagony mongolskie pustoszyły Europę Wschodnią, w Polsce spaliły Sandomierz i dotarły pod Legnicę, gdzie w bitwie z najeźdźcami zginął piastowski książę Henryk Pobożny (taki święty, że ślubował nigdy nie tknąć żony i słowa dotrzymał:).

Wróćmy jednak do Chin. Otóż podczas walk w Chinach północnych do niewoli dostał się Wen Tainxiang, wysoki urzędnik dynastii Song. Kublaj zaoferował mu wolność i zachowanie godności jeśli przejdzie na jego stronę. Pojmany odmówił w imię lojalności i wierności swojemu władcy za co stracił, dosłownie, głowę. Więzienny kucharz, ujęty szlachetnością jeńca, przyrządził mu w przeddzień egzekucji danie zrobione na bazie skromnych składników jakie miał pod ręką: resztek kurczaka sosu sojowego, wina i cukru.
Dzisiaj Wen Taixiang jest jednym z ważniejszych, chińskich bohaterów narodowych, symbolem wierności i patriotyzmu.

Przepis na kurczaka three-cup pochodzi z serwisu cooking.nyt.com

Zmiękczające właściwości sody

Na koniec jedna uwaga: jeśli nie macie w domu wina ryżowego, a pewnie nie macie, możecie je zastąpić białym, gronowym winem wytrawnym. I jeszcze jedno, najlepiej do tego dania nadają się udka z kurczaka. Filet też da radę, ale nie będzie tak soczysty.

Jeśli chcecie, żeby udka były bardzo delikatny przed smażeniem obtoczcie mięso w łyżce sody oczyszczonej. Po 10 minutach trzeba dokładnie umyć udka i osuszyć. Po tym zabiegu, usmażone same rozpływają się w ustach.

Składniki:

  • 500 g udek kurczaka bez kości
  •  2 łyżki oleju sezamowego
  • Kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki siekanego szczypiorku
  • 1 suszona papryczka lub 1 mała świeża (stosuj wg upodobań co do ostrości)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru lub zwykłego
  • 4 łyżki wina ryżowego lub białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Pęczek bazylii (same liście)
  • Ugotowany makaron ryżowy lub ryż

Przygotowanie:

Krok 1

Obierz imbir i czosnek a następnie posiekaj w plasterki. W woku lub w szerokim rondlu rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć na tłuszcz imbir, czosnek, posiekany szczypiorek i papryczkę chili. Nie podkręcaj mocno temperatury, bo olej zrobi się gorzki, a poza tym chodzi o powolne podgrzewanie warzyw, a nie smażenie na ostrym ogniu, bo inaczej czosnek szybko się przypali. Smaż 2 minuty mieszając od czasu do czasu.

Krok 2

Osusz mięso ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki. Przesuń szpatułką imbir i czosnek na skraj naczynia, a na środek wlej łyżkę oleju. Dodaj pokrojone mięso i smaż 5-7 minut, aż udka zaczną się delikatnie przypiekać.

Krok 3

Wsyp na patelnię łyżeczkę cukru, rozmieszaj ze wszystkimi składnikami, a następnie wlej wino oraz sos sojowy. Smaż przez 15 minut, aż sos mocno się zredukuje.

Na koniec dodaj listki bazyli, wymieszaj całość i zdejmij z ognia. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym.

Smacznego!