Lekko przekręcony przepis na kultową pastę primavera. Zamiast śmietanowego sosu dodaliśmy do makaronu smakowite pesto. Dzięki temu danie jest lżejsze i można je zjeść na zimno, jak sałatkę, albo na ciepło jak zwykły makaron.

Czas: 15 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2 duże

Wiosenny makaron primavera

Podstawowym składnikiem makaronu primavera są szparagi. Inne składniki można dodawać dowolnie

Primavera po łacinie oznacza wiosna. W 1975 r. w nowojorskiej restauracji Le Cirque powstało słynne dzisiaj danie o tej właśnie nazwie – spaghetti primavera. Działo się to zimą, kiedy klienci nie mogli doczekać się wiosny i jego smaków. Szef kuchni skomponował wtedy danie składające z się z nowalijek i składników jesiennych. Fundamentem potrawy z pogranicza pór oku były szparagi – świeże, soczyste, zielone. Do tego groszek, fasolka, cukinia. O zimie/ jesieni przypominały pieczarki.  Makaron podawany jest w śmietanowym sosie na bazie bulionu.

Dzisiaj wariacji na temat kultowej pasty jest nieograniczona liczba. W Niedzielnym Kucharzu znajdziecie przepis na spaghetti primavera, wersję zbliżoną do klasycznej, ale z lekkim, dietetycznym sosem jogurtowym. Polecamy też pyszne pęczotto primavera, w którym makaron zastąpiliśmy kaszą.

Dzisiaj zachęcamy Was do spróbowania zupełnie nowego przepisu na makaron primavera z pesto zamiast sosu. Jest to bardzo lekkie i odświeżające danie. Pysznie smakuje na ciepło, ale można je zjeść również na zimno i potraktować jak makaronową sałatkę.

Składniki:

  • 200 g makaronu: rurki, świderki
  • 1 mała cukinia
  • 5-6 łodyżek szparagów
  • ½ główki brokuła
  • 1 szklanka groszku (może być mrożony)
  • 6 małych pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • Listki bazylii
  • Sól i pieprz

Pesto

  • Garść orzechów (laskowych, włoskich)
  • Garść bazylii lub rukoli, szpinaku, albo mieszanka ziół i sałat
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Krok 1
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu Odcedź.

Krok 2
W międzyczasie.
Umyj brokuła szparagi. Podziel brokuła na różyczki, odłam zdrewniałe końcówki szparagów, a łodyżki pokrój na kawałki długości makaronu. Wlej do rondla szklankę wody, doprowadź do wrzenia, wrzuć do wrzątku brokuła i szparagi, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu 4 minuty. Odcedź i przelej bardzo zimną wodą. Odcedź. Posól.
Umyj cukinię, pokrój w półplasterki. Obierz pieczarki i pokrój w plastry. Rozgrzej na patelni łyżkę masła, połóż na nim plasterki cukini i pieczarki. Smaż na intensywnym ogniu aż warzyw się zrumienią. Posól. Zdejm z patelni.

Krok 3
Zrób pesto. Przełóż do misy miksera zielenię, orzechy i parmezan. Zmiksuj. Wlej oliwę i zmiksuj całość na gładką masę. Dopraw solą i cytryny.

Krok 4
Wymieszaj makaron z pesto. Dodaj brokuły, szparagi, cukinię, pieczarki i groszek. Posyp liśćmi bazyli. Podawaj.
Smacznego!