W tym menu na tydzień podstawą jest pęczak. Naprawdę warto go jeść. Jest bardzo zdrowy, a do tego niedrogi. Będzie pysznie – obiecujemy!

Dlaczego warto jeść pęczak

Pęczak (czyli cały, niemielony jęczmień) to super produkt. Jest lekkostrawny i bogaty w dobre dla zdrowia składniki. Zawiera mnóstwo błonnika i witamin z grupy B. W Polsce, produkcja jęczmienia stanowi aż 70 proc. Dużo, tyle tylko, że gros trafia do browarów i jest przetwarzany na słód i piwo. Pora żeby pęczak trafił do Twojego garnka 🙂

Jakie jeszcze są plusy pęczaku? Jest niedrogi i bardzo wydajny. My zrobiliśmy bazy do trzech dań z dwóch szklanek kaszy! Kosztowało nas to ok. 2 zł. Całe menu też jest niedrogie – za 5 dań dla 2 dorosłych osób zapłaciliśmy mniej niż 100 zł!

Jak zwykle przygotowaliśmy dla Ciebie:

  • 5 pysznych przepisów
  • kompletną listę składników dla 2 osób
  • wskazówki jak to ugotować
  • wszystko możesz kupić z dostawą do domu, jednym kliknięciem

To do dzieła!

Poniedziałek: Hamburgery z pęczaku i mielonego indyka

Te hamburgery nie są wegetariańskie, gdyż zawierają gotowaną kaszę i mielone mięso. Z połączenia powstał kawał sycącego kotleta, który, jak powiedziała mama Agnieszki „w ogóle nie smakuje jak pęczak”. I o to chodzi 🙂 Zobacz przepis

Wtorek: Fritatta z pęczaku, sera haloumi i salami

Niesamowicie sycące, piękne dla oka i zaskakująco przyjemne dla podniebienia danie, Ugotowany, zapieczony z groszkiem, marchewką i dwoma serami ugotowany pęczak, z natury twardy zawodnik, w tej frittacie, po upieczeniu staje się mięciutki i słodki. Zobacz przepis

Środa: Kebaby hinduskie z ryżem

Po trzech dniach z kaszą czas na przerwę. Na środę polecamy to super proste danie. Kebaby po hindusku są bardzo aromatyczne, pachną orientem i są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. 30 minut i danie jest gotowe. Zobacz przepis

Czwartek: Pieczone pęczotto z kurczakiem

Pieczony pęczak z kurczakiem smakuje genialnie! Danie szalenie proste, a pełne niesamowitych smaków. Zobacz przepis

Piątek: Flaczki z boczniaków po warszawsku

Na Różycu, słynnym placu targowym na warszawskiej Pradze, który czasy świetności ma dawno za sobą, do dzisiaj można kupić kultowe flaki po warszawsku sprzedawane, jak przed laty, w słoiku. W środku, oprócz flaków oczywiście, jest solidny mięsny pulpet. W naszym przepisie flaki są z boczniaków. W środku jest też pulpet, ale z pęczaku. Zobacz przepis

Lista zakupowa

Jeśli spodobało Ci się to menu, to potrzebujesz następujących składników, żeby je przygotować. Wszystkie możesz kupić za pośrednictwem naszego bloga we frisco.pl

Mięso

  • 4 małe udka z kurczaka
  • 500 g mielonego indyka
  • 2 polędwiczki z indyka

Warzywa

  • 2 mała cebule białe
  • 1 cebula czerwona
  • 1 główka czosnku
  • 0,5 kg pomidorów
  • Sałata masłowa
  • Pęczek rzodkiewek
  • Mrożonka groszek i marchew
  • Opakowanie boczniaków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Pietruszka nać
  • Kawałek selera

Ryżę/kasza/mąka

  • 0,8 kg mąki
  • 2 opakowania drożdży
  • Opakowanie ryżu basmati
  • 0,5 kg pęczaku

Jajka/nabiał

  • 6 jajek
  • Ser haloumi
  • Mozzarella

Dodatki:

  • Suszone grzyby (garść)
  • Suszony czosnek
  • Suszona cebula
  • Słodka papryka
  • Garam masala
  • Kmin rzymski
  • Suszony tymianek
  • Suszony rozmaryn
  • Suszony majeranek
  • Suszone oregano
  • Masło
  • Olej
  • Jogurt grecki
  • Majonez
  • Keczup
  • Szklanka wina

Jak wprowadzić więcej kaszy do diety?

Pęczak jest naszą ulubioną kaszą. Dlaczego? Z wielu względów.

Po pierwsze – jest pękaty, jak ryż arborio i kształtny. Nie da się go właściwie rozgotować, bo zawsze zachowuje charakterystyczną twardość. W przeciwieństwie do innych kasz, nie ma dominującego smaku i aromatu (jak np. kasza gryczana, która jednym pachnie, innym wręcz przeciwnie, czy jaglana, która może zawierać elementy goryczki). Chętnie chłonie aromaty innych składników, z którymi znajdzie się w jednym garnku. Znakomicie nadaje się do gotowania, duszenia i zapiekania. Jak zaraz się przekonacie można z niego robić naprawdę niesamowite potrawy. Tak jak w naszym menu w tym tygodniu. Jeśli w Twoim menu jest mało kaszy lub nie ma jej wcale – sięgnij po pęczak! Nasze menu pomoże Ci wprowadzić tę zdrową kaszę do diety!

Trzy dania z jednego

Kasza, oprócz walorów żywieniowych i zdrowotnych ma jeszcze jedną ważną właściwość: doskonale nadaje się do gotowania w stylu mix&match, polegającego na łączeniu podobnych składników w celu przygotowywania różnych potraw. Pisaliśmy już wiele razy o tej metodzie na naszym blogu, bo stanowi ona fundament gotowania na cały tydzień. Mix&match ułatwia wymyślanie menu, gdyż przepisów trzeba szukać wokół określonych produktów i upraszcza gotowanie.

Sami zobaczcie: menu na ten tydzień powstało w następujący sposób: w dużym rondlu przygotowaliśmy dużą ilość pęczotto, ale bez przyprawiania. Po upieczeniu, podzieliliśmy kaszę na trzy porcje: jedna poszła na pęczotto, druga na fritattę, a trzecia na burgery. Najłatwiej było zrobić pęczotto, gdyż właściwie było gotowe. Wystarczyło je doprawić.

Fritatta też nie wymagała specjalnie zachodu: kasza została wymieszana z mrożoną marchewką i groszkiem, co ją przestudziło. Następnie kaszę zalaliśmy jajkami wymieszanymi z jogurtem i mozzarellą, a następnie zapiekanka trafiła do piekarnika.
Zrobienie burgerów to też była bułka z masłem: wystarczy zmiksować pęczak, połączyć z mięsem, przyprawić i usmażyć.

Przygotowanie tego menu zajmie Ci niewiele dłużej, niż przygotowywanie jednego, bardziej rozbudowanego obiadu.

Smacznego!

Agnieszka i Eugeniusz

Masz chęć na jeszcze więcej pęczaku? Przepisy na oryginalne dania z pęczakiem.

Menu z kaszą dla zestresowanych.