Wyjątkowe, pomysłowe danie – lasagne bez makaronu. Patent na to, jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka. Smaczne, proste i atrakcyjne z wyglądu. Polecamy!

Przepisy FitMencook.com prezentowaliśmy już nie raz na naszym blogu, bo Kevin Curry, autor bloga, to solidna firma, facet niezwykle kreatywny, pomysłowy, którego patenty na gotowanie są zawsze świeże, a często zaskakujące. Taki jest przepis na lasagne bez makaronu (to oksymoron – wiemy;-)), za to z cukini i z resztek pieczonego kurczaka. Jak zawsze u FitMena przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, a przy tym smaczny i lekki i niebanalny. Lasagne można upiec w zwykłej foremce, można też przyrządzić w zamykanych słoikach. Świetny patent, bo raz, że danie ładnie wygląda, a po za tym, po wystudzeniu można słoik zamknąć i zabrać do pracy. Bardzo wygodne rozwiązanie.

W przepisie możecie wykorzystać dowolne pieczone mięso z kurczaka. Świetnie sprawdzą się kawałki odkrojone z korpusu jaki został po niedzielnym obiedzie, ponieważ zmielone w mikserze, wymieszane z sosem pomidorowym zamienią się klasyczne mielone. Jeśli nie macie miksera, drobno pokrójcie mięso nożem.

Oryginalny przepis znajdziecie tutaj.

Czas: 35 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Lasagne bez makaronu

Lasagne bez makaronu

Składniki:

  • Szklanka mięsa z pieczonego kurczaka 
  • 1 białko
  • 2 małe cukinie
  • Opakowani sera ricotta
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 1 puszka całych pomidorów w zalewie
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Krok 1

Przygotuj sos pomidorowy. Przełóż pomidory wraz z zalewą do misy, dodaj 2 ząbki czosnku, łyżeczkę oregano i zmiksuj mikserem na gładki sos. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Krok 2

Cukinię umyj, pokrój w cienkie plastry. Rozgrzej mocno patelnię i przesmaż na niej cukinię. Zdejmij z patelni i odłóż. Krok ten możesz pominąć i użyć surowej cukini.

Krok 3

Wymieszaj ser ricotta z białkiem.

Krok 4

Drobno posiekaj kurczaka lub zmiksuj w blenderze. Wymieszaj z sosem pomidorowym.

Krok 5

Nastaw piekarnik na 215 stopni.

Posmaruj żaroodporne naczynie lub zamykamy skok olejem (jeśli używasz słoików zdejmij z wieczek gumowe uszczelki). Na dnie ułóż warstwę cukinii. Wyłóż na nią warstwę sera ricotta, a następnie sos pomidorowy z kurczakiem. Przykryj plastrami cukinii. Ułóż następną warstwę według tej samej kolejności: ser, sos, cukinia. Posyp wierzch tartą mozarellą.

Przykryj naczynie – słoiki owiń folią aluminiową. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. Na 5 minut przed końcem ściągnij przykrycie i podpiekaj wierzch pod samym grillem, aż ładnie zbrązowieje.

Gotowe. Możesz jeść od razu. Możesz wystudzić i następnego dnia zabrać do pracy.

Smacznego!

Polecamy Wam również inne przepisy FitMena:

KURCZAK JAK Z KFC. TYLKO ZDROWY

idealne na lunch do pracy

STIR FRY Z POMIDORAMI I KREWETKAMI

Przepis na stir fry - kuchnia azjatycka

CHIŃSKI ROSÓŁ Z KREWETKOWYMI PULPETAMI