Niesamowicie prosta, szybka i pyszna zapiekanka z ziemniaków i halloumi. Niespodziewane połączenie smaków i różnych konsystencji.
Czas: 25 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2
Bardzo nieoczywista zapiekanka z ziemniaków i halloumi. Już samo połączenie sera i kartofli może się wydać dziwne. Jakby tego było mało jeszcze sos na bazie soku z cytryny? Tak jest, wszystko się zgadza – tak ma być. Zapiekanka z ziemniaków i halloumi to właśnie połączenie nieoczywistości. Jak się okazuje twardawy zapieczony ser pysznie smakuje z kremowymi ziemniakami. Natomiast sos…. To rzecz zupełnie niespodziewana. Cytrynowo-ziołowy sos nadaje zapiekance z ziemniaków i halloumi świeżości, wyostrza smak i sprawia, że wszystkie składniki łączą się w harmonijną całość.
Spróbuj a przekonasz się, że zapiekanka z ziemniaków i halloumi jest daniem nietuzinkowym, które bez obaw możesz podać na proszony stół. Danie będzie jeszcze lepsze jeśli ziemniaki upieczesz, a potem dodasz ser.
Zapiekanka z ziemniaków i halloumi wzorowana jest na przepisie z Seriouseats.com
Składniki:
- 8-10 ziemniaków
- Garść fasolki szparagowej
- Garść rukoli
- Kilka cienkich plastrów sera halloumi
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 2 łyżki oleju
- Sok z całej cytryny
- 3-4 łyżki siekanych ziół: pietruszka, koperek, szczypiorek, lubczyk
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki umyj, pokrój na grube plastry. Włóż do garnka, zalej zimną wodą. Wstaw na kuchenkę, gotuj 15 minut. Po 5 minutach dodaj pokrojoną w mniejsze kawałki fasolkę. Odcedź.
Krok 2
Przełóż warzywa do naczynia do zapiekania, posyp czosnkiem, posól, popieprz. Umyj rukolę, posiekaj, wymieszaj z ziemniakami i fasolką. Połóż na wierzchu warzyw plastry sera halloumi. Wstaw do piekarnika pod sam gril. Zapiekaj około 5 minut lub do momentu aż ser się zrumieni. Wyjmij z piekarnika.
Krok 3
Wlej olej do miseczki, dodaj sok z cytryny, dobrze wymieszaj rózgą. Dodaj posiekane zioła. Jeszcze raz wymieszaj. Polej sosem zapiekankę. Podawaj. Smacznego!