Tradycyjne arabskie danie, doskonale na upalne dni: chłodnik z ogórka, kefiru, rodzynek i ziół. Zupa do zrobienia w 5 minut.

Czas: 10 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

Liczba kalorii w porcji: Około 200

Bardzo popularne danie w basenie Morza Śródziemnego, ale nie tylko, bo chłodnik z ogórka i jogurtu jadą się chętnie na Kaukazie, a także Bałkanach. Różnią się nieco w szczegółach, jednak baza jest zawsze taka sama: ogórek i gęsty jogurt. Nam bardzo spodobał się przepis na perską zupę abdoogh khiar, czyli chłodnik z ogórka, jogurtu i rodzynek. Tak jest, w zupie są słodkie rodzynki i to całkiem sporo, bo w oryginale wychodzi pół szklanki na pół litra jogurtu.

My mocno ograniczyliśmy ilość rodzynek – do dwóch łyżek, bo inaczej chłodnik z ogórka robi się po prostu za słodki i słodycz przyćmiewa inne smaki: kwasowość kefiru i świeżość mięty.

Wprowadziliśmy jeszcze jedną zmianę: zamiast jogurtu chłodnik z ogórka zrobiliśmy na bazie kefiru. Dlaczego? Powodem jest chęć ograniczenia kaloryczności dania. Choć i z jogurtem chłodnik bynajmniej kaloryczny nie jest. Jeśli nie jesteś w trakcie diety możesz więc spokojnie dodać jogurt.

Składniki:

  • 1 duży ogórek
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1/2 szklanki migdałów lub orzechów włoskich
  • 1/2 litra kefiru
  • Pęczek siekanej zieleniny: pietruszka, szczypiorek
  • 2 łyżki siekanej mięty lub 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • 1 łyżeczka sumaku

Przygotowanie:

Wsyp orzechy do miksera i zmiksuj na proszek. Umyj ogórek, pokrój z grubsza i przełóż do miksera, dodaj też rodzynki. Zmiksuj. Wlej kefir, wsyp zioła i sumak. Zmiksuj. Wstaw zupę do lodówki. Schładzaj co najmniej godzinę.

Rozlej do misek. Podawaj z ciemnym pieczywem. Smacznego!