Bardzo łatwa do zrobienia zapiekanka, szczególnie jeśli masz pod ręką ugotowane ziemniaki i kaszę. Ale nawet jeśli nie masz to danie przygotujesz w 40 minut, z czego efektywnej pracy jest 10-15 minut.

Czas: 40 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

 

Jeśli zostały ci z wczorajszego obiadu ziemniaki to masz już połowę składników na tę pyszną i zdrową zapiekankę. Połączenie kremowego pure z ziarnistą i wyrazistą kaszą przesmażoną z grzybami to naprawdę przyjemne doświadczenie kulinarne. Skład zapiekanki możesz zresztą komponować w dowolny sposób. Do kaszy możesz dodać marchew, cukinię, bakłażana (najlepiej upieczone), usmażoną na chrupką cebulę, albo przesmażyć ją z mielonym mięsem, żeby była jeszcze bardziej treściwa.

Możesz także zmodyfikować pure i zamiast kalafiora dodać ugotowaną/upieczoną pietruszkę, albo w ogóle zrezygnować z ziemniaków i użyć tylko kalafiora (wtedy potrzebujesz całej główki), możesz wreszcie dodać do pure jakiś kremowy serek (nawet topiony, a co tam:), żeby danie było bardziej aksamitne (i atrakcyjniejsze dla dzieci).

Składniki:

Na wierzch

  • 4 duże ziemniaki
  • 1/2 główki kalafiora
  • 3-4 łyżki tartego parmezanu (lub cheddara) plus 3  łyżki do posypania zapiekanki
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • Sól

Na spód

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej, niepalonej
  • Kilka boczniaków
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 garści szpinaku
  • 2 łyżki masła plus łyżka do nasmarowania foremki do pieczenia
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Obierz ziemniaki, kalafiora pokrój w różyczki, umyj, wstaw do garnka, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień, gotuj do miękkości (15-20 minut). Odcedź. Wlej do warzyw mleko, dodaj masło, tarty ser, gałkę muszkatołową, ubij na gładką masę. W razie potrzeby dodaj mleka lub masła, żeby rozluźnić masę. Wymieszaj z siekaną pietruszką.

Krok 2

W tym samym czasie ugotuj kaszę: zalej ziarna szklanką wody, wstaw na kuchenkę, zagotuj, przykryj, zmniejsz temperaturę do minimum i gotuj 18 minut. Odkryj, przemieszaj widelcem.

Krok 3

Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła. Posiekaj drobno cebulę, dodaj do masła. Smaż 2 minuty mieszając. Dodaj grzyby, tymianek i rozmaryn i smaż przez kolejne 3 minuty, dosyp następnie kaszę i smaż jeszcze 2-3 minuty. Umyj szpinak, dodaj do patelni. Zetrzyj ząbek czosnku i również dodaj do warzyw. Smaż do momentu, aż szpinak zmięknie. Posól i popieprz do smaku.

Krok 4

Nasmaruj foremkę do pieczenia masłem. Na spód wyłóż kaszę z grzybami, przykryj ją pure ziemniaczanym. Posyp tartym serem. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę na środkową półkę. Zapiekaj 20 minut.

Smacznego!