Bardzo łatwa do zrobienia zapiekanka, szczególnie jeśli masz pod ręką ugotowane ziemniaki i kaszę. Ale nawet jeśli nie masz to danie przygotujesz w 40 minut, z czego efektywnej pracy jest 10-15 minut.
Czas: 40 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Jeśli zostały ci z wczorajszego obiadu ziemniaki to masz już połowę składników na tę pyszną i zdrową zapiekankę. Połączenie kremowego pure z ziarnistą i wyrazistą kaszą przesmażoną z grzybami to naprawdę przyjemne doświadczenie kulinarne. Skład zapiekanki możesz zresztą komponować w dowolny sposób. Do kaszy możesz dodać marchew, cukinię, bakłażana (najlepiej upieczone), usmażoną na chrupką cebulę, albo przesmażyć ją z mielonym mięsem, żeby była jeszcze bardziej treściwa.
Możesz także zmodyfikować pure i zamiast kalafiora dodać ugotowaną/upieczoną pietruszkę, albo w ogóle zrezygnować z ziemniaków i użyć tylko kalafiora (wtedy potrzebujesz całej główki), możesz wreszcie dodać do pure jakiś kremowy serek (nawet topiony, a co tam:), żeby danie było bardziej aksamitne (i atrakcyjniejsze dla dzieci).
Składniki:
Na wierzch
- 4 duże ziemniaki
- 1/2 główki kalafiora
- 3-4 łyżki tartego parmezanu (lub cheddara) plus 3 łyżki do posypania zapiekanki
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki mleka
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 2-3 łyżki siekanej natki pietruszki
- Sól
Na spód
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej, niepalonej
- Kilka boczniaków
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 garści szpinaku
- 2 łyżki masła plus łyżka do nasmarowania foremki do pieczenia
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Obierz ziemniaki, kalafiora pokrój w różyczki, umyj, wstaw do garnka, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień, gotuj do miękkości (15-20 minut). Odcedź. Wlej do warzyw mleko, dodaj masło, tarty ser, gałkę muszkatołową, ubij na gładką masę. W razie potrzeby dodaj mleka lub masła, żeby rozluźnić masę. Wymieszaj z siekaną pietruszką.
Krok 2
W tym samym czasie ugotuj kaszę: zalej ziarna szklanką wody, wstaw na kuchenkę, zagotuj, przykryj, zmniejsz temperaturę do minimum i gotuj 18 minut. Odkryj, przemieszaj widelcem.
Krok 3
Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła. Posiekaj drobno cebulę, dodaj do masła. Smaż 2 minuty mieszając. Dodaj grzyby, tymianek i rozmaryn i smaż przez kolejne 3 minuty, dosyp następnie kaszę i smaż jeszcze 2-3 minuty. Umyj szpinak, dodaj do patelni. Zetrzyj ząbek czosnku i również dodaj do warzyw. Smaż do momentu, aż szpinak zmięknie. Posól i popieprz do smaku.
Krok 4
Nasmaruj foremkę do pieczenia masłem. Na spód wyłóż kaszę z grzybami, przykryj ją pure ziemniaczanym. Posyp tartym serem. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę na środkową półkę. Zapiekaj 20 minut.
Smacznego!