Zapiekankę możesz zrobić na dwa sposoby: z ugotowanego już ryżu, albo suchego. W obydwu przypadkach czas przygotowania jest podobny – 30 minut.
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 duże
Zapiekanka meksykańska z ryżu jest daniem z rodzaju comfort food, czyli łatwych i przyjemnych w przygotowaniu. Jak wspomnieliśmy wyżej, można ją przyrządzić na dwa sposoby. Poniżej znajdziesz przepis na wersję z ugotowanym ryżem – to dobry sposób na wykorzystanie wczorajszego ryżu.
Jeśli nie masz go w lodówce, danie zrobisz równie szybko z suchego ryżu. Zmiana polega na tym, że kiedy już przygotujesz bazę, czyli sos (krok 2 w przepisie), to nie dodajesz gotowany ryż, tylko wlewasz szklankę bulionu, albo wody, wsypujesz pół szklanki ryżu, przykrywasz i wstawiasz do piekarnika na 20 minut. Potem odkrywasz, posypujesz serem i wstawiasz na chwilę do zapieczenia.
Przepis pochodzi z bloga recipetineats.com
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa (indyk, wołowina, wieprzowina)
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mała puszka czerwonej fasoli
- 1 mała czerwona papryka
- 2 duże łyżki przecieru pomidorowego
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- Pęczek natki pietruszki
- ½ szklanki tartego sera (parmezan, cheddar, mozzarella)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki kminu
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej w żaroodpornym rondlu 2 łyżki oleju. Posiekaj drobno cebulę, wsyp do rondla. Pokrój w kostkę paprykę, dodaj do cebuli. Smaż mieszając przez 4-5 minut, aż warzywa zmięknął. Wtedy dodaj mięso mielone, podkręć temperaturę i smaż aż mięso zbrązowieje.
Krok 2
Dodaj do rondla odsączoną kukurydzę i fasolę oraz dwie łyżki przecieru. Wymieszaj. Dodaj starty czosnek, słodką paprykę, kmin, kolendrę i pieprz kajeński – jeśli lubisz ostrzejsze przyprawy. Wymieszaj. Dodaj ugotowany ryż, posiekaną pietruszkę i wymieszaj całość. Posyp tartym parmezanem.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw rondel na środkową półkę. Zapiekaj przez 20 minut.
Podawaj.
Smacznego!