10 minut i pyszny makaron w mocnym, orzechowym, słodko-ostro-słonym sosie gotowy. Idealne danie do pracy lub zrobienia z wyprzedzeniem na później, bo wyjątkowo dobrze smakuje na zimno.

Czas: 10 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

W Polsce kuchnia azjatycka raczej nie kojarzy się z daniami na wynos, no chyba że kebab, ale to bardziej orientalne, tureckie klimaty. A tu chodzi o klasyczną chińszczyznę, zapakowaną do papierowego pudełka, jedzoną pałeczkami. Coś co chyba każdy zna z amerykańskich filmie kryminalnych, w których dwójka detektywów podczas nocnej obserwacji wcina kupiony na wynos makaron:)

No właśnie, nie ma lepszych dań na wynos niż chińskie makrony, makarony, dodajmy na zimno. To osobna kategoria dań, nie wymagających podgrzewania, bo super smakują w temperaturze pokojowej. Czy może być coś lepszego na szybki lancz do pracy? A dodajmy do tego, że zrobienie takiego makaronu nie trwa dłużej niż zaparzenie chińskiej zupki.

Moc masła orzechowego

Tajemniczym składnikiem w tym daniu jest masło orzechowe. Pewnie niektórym z Was kojarzy się ono z daniami słodkimi (oraz z „Ulicą Sezamkową:), tymczasem jest to super dodatek do wytrawnych potraw stosowany w całej dalekiej Azji: od Chin, przez Indonezję po Indie. Zresztą masło orzechowe nie jest wcale słodkim produktem, choć ma lekko słodki posmak. W połączeniu z sosem sojowym, olejem sezamowym, sosem sriracha i miodem tworzy wspaniałą, aromatyczną emulsję, słodko-ostro-słoną, tak intensywną, choć równocześnie subtelną, że tworzy całe danie. To makaron jest dodatkiem do sosu, a nie odwrotnie.

Każdy makaron da radę

Jeśli chodzi o makaron to może to być chiński makaron pszenny, albo ryżowy – jeśli chcecie wersję bezglutenową, albo po prostu zwykle spaghetti.

Sos z makaronem sam w sobie tworzy pyszne danie, ale jest też otwarty na wszelkie warzywne dodatki. Najlepsze są warzywa soczyste jak ogórek, pomidory, może też być marchewka dla podkręcenia słodkich smaków i chrupkości albo rzodkiewka.

Przepis pochodzi z bloga choosingchia.com

Składniki:

  • Opakowanie chińskiego makaronu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, kolendry, bazylii lub szczypiorku
  • Kilka łyżek nasion sezamu
  • Garść orzechów laskowych
  • Dowolne świeże warzywa

Sos

  • 3 masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Krok 1

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, przelej zimną wodą.

Krok 2

Rozgrzej patelnię, wysyp na nią orzechy i praż 3-4 aż lekko się przypieką. Ściągnij z patelni, wysyp na ręcznik kuchenny, zawiń orzechy i pocieraj, żeby pozbyć się brązowej skórki. Następnie pokrusz orzechy, naciskając płaska stroną noża na ziarenka.

Krok 3

Przelej do miseczki po 2 łyżki sosu sojowego, oleju sezamowego, wody, łyżkę sosu sriracha, łyżkę miodu, dodaj 3 łyżki masła orzechowego, wymieszaj i wstaw do mikrofali na pół minuty. Wyciągnij i znowu wymieszaj.

Krok 4

Połącz makaron z sosem z masła orzechowego, dodaj posiekaną natkę, nasiona sezamu i poruszone orzechy. Wymieszaj. Podawaj z dowolnymi świeżymi warzywami.