Nam sałatka kojarzy się z przystawką, dodatkiem do obiadu, względnie z lekką przekąską.. W Laosie podawana jest jako danie główne. I nic dziwnego, bo podstawowym składnikiem jest zesmażone mielone mięso. Takie jest larb moo, ziołowa, niesamowicie aromatyczna sałatka.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Łatwy
Liczba porcji: 2
Larb po laotańsku znaczy „szczęście”, ale również „drobno posiekany”. Larb moo to, można powiedzieć ocierając się o niezłego suchara, posiekane szczęście. Sałatka jest niemal narodowym daniem Laosu, znanym w południowej Azji, wszędzie tam, gdzie dotarł lud Hmong, któremu przypisuje się wymyślenie potrawy.
Jest ona niezwykle prosta do zrobienia, zawiera raptem kilka składników, a smakuje absolutnie niesamowicie. Niezwykły jest sposób przygotowania: zesmażone na ostrym ogniu, bez żadnych dodatków mięso trzeba wymieszać z ostrym, cytrusowym sosie-dresingu z mocno wyczuwalnym aromatem mięty i kolendry. W oryginalnym przepisie nie występuje świeża papryczka chilii, a tylko płatki suszonych papryczek. Dodaliśmy je dla efektu wizualnego.
Danie ze swej natury jest bardzo ostre. Dla złagodzenia ostrości sałatkę trzeba podawać z ugotowanym, klejącym się ryżem.
Zamiast mięsa wieprzowego można użyć mielonego kurczaka, indyka, mięso wołowe, krewetki a nawet tofu.
Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com
Składniki:
- 500 g mielonej wieprzowiny
- Sól do smaku
Dresing
- 1 duża szalotka lub mała czerwona cebula posiekana w cienkie piórka
- 2 łyżki sosu rybnego
- Sok z 2 cytryn około 1/4 szklanki
- 1/2 łyżeczki cukru lub nieco więcej jeśli dresing jest zbyt kwaskowy
- 1 mała papryczka chili posiekana w plasterki
- Mały pęczek szczypioru drobno posiekany
- 1/2 szklanki posiekanych grubo liści mięty
- 1/2 szklanki posiekanych liści kolendry lub pietruszki
- Kilka suszonych papryczek (opcjonalnie dla tych, którzy lubią ostre dania)
Przygotowanie:
Krok 1
W dużej misie wymieszaj sok z 2 cytryn, 2 łyżki sosu rybnego, 1/2 łyżeczki cukru, posiekaną papryczkę chili, suszone chili, połowę szczypiorku, mięty i kolendry. Odstaw.
Krok 2
Rozgrzej dość mocno patelnię, przełóż na nią mięso i smaż na intensywnym ogniu, rozbijając większe grudki mielonki na mniejsze kawałki drewnianą szpatułką. Smaż do momentu aż mięso zbrązowieje i lekko się przypiecze. Zdejmij z patelni i przestudź.
Krok 3
Wymieszaj mięso z dresingiem, posyp pozostałym szczypiorkiem, miętą, kolendrą i drobno posiekaną cebulą.
Podawaj z gotowanym ryżem.