Danie podwójnie przekręcone: nie dość, że wegetariańskie to jeszcze zapieczone w słoiku. Zapiekanka pasterska zrobiona z cieciorki i boczniaków jest, naszym zdaniem, lepsza niż w wersji z mięsem, pieczenie w słoiku to natomiast wygodny sposób przygotowania i później jedzenia. Zamknięty słoik można po prostu wrzucić do torby i zabrać do pracy na lancz.

Czas przygotowania: 25 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Poziom trudności: Dość łatwe

Liczba porcji: 2

Danie występuje pod wieloma szerokościami geograficznymi i pod różnymi nazwami. W Holandii jest to „danie filozofa”, we Francji „tłuczonka Parmentiera”, w Chile „pasta ziemniaczana, ale najbardziej znana jest angielska, czy raczej brytyjska (do potrawy przyznają się też Szkoci i Irlandczycy) wersja, która występuje w dwóch dwóch odmianach: cottage pie (z mięsem wołowym) i shepard’s pie (z jagnięciną lub baraniną). Niezależnie od nazwy wszędzie chodzi o to samo: trzeba przykryć mięsny sos warstwą tłuczonych ziemniaków i zapiec na złoto w piecu.

Skład sosu jest dowolny: marchew, pietruszka, seler, groszek, cebula i mięso, lub w wersji wegetariańskiej cieciorka, soczewica. Całość powinna się dusić na wolnym ogniu do miękkości. Do warzyw dobrze jest dodać szklankę wina, albo dobrego portera, najlepiej stauta, który dodaje sosowi przyjemnej słodyczy.

My dzisiaj proponujemy Wam wegetariańską wersję zapiekanki, która naszym zdaniem jest lepsza niż wersja mięsna. Charakteru sosowi nadaje cieciorka a przede wszystkim boczniaki, grzyb bardzo smaczny i treściwy. Zamiast przyciężkawego pure ziemniaczanego użyliśmy też znacznie lżejszej masy kalafiorowo-pietruszkowej. Całość zapiekliśmy w słoikach (więcej o tym, jak piec w słoiku znajdziecie tutaj).

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 gałązki selera naciowego lub kawałek selera korzennego (około 1/2 szklanki po pokrojeniu)
  • Puszka cieciorki
  • 1 średnia cebula
  • 5-6 boczniaków
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 1 szklanka bulionu warzywnego albo wody
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego lub gałązka świeżego
  • 2 garści szpinaku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz

Warstwa wierzchnia

  • Główka kalafiora (mała wystarczy)
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki masła
  • 2 duże łyżki tartego parmezanu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Siekana zielona pietruszka
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Przepłucz cieciorkę pod zimną wodą, osusz. Rozgrzej mocno patelnię, wysyp na nią cieciorkę, praż przez 3-4 minuty, mieszając, żeby cieciorka nie przypaliła się. Posól, a następnie zdejmij z patelni.

Krok 2
W międzyczasie umyj, obierz i posiekaj w kostkę 2 marchewki, seler, pietruszkę i cebulę. Grzyby pokrój w paski. Rozgrzej na patelni łyżkę masła, wyłóż na nie grzyby, posól i smaż na intensywnym ogniu, aż lekko zbrązowieją (ok. 2-3 minuty). Zdejmij grzyby z patelni.
Wlej na patelnię łyżkę oleju i wysyp cebulę. Smaż 5 minut, a następnie dodaj pozostałe siekane warzywa i 1/2 łyżeczki tymianku i rozmarynu (lub gałązkę świeżego). Zamieszaj i duś przez kolejne 5 minut. Wlej szklankę piwa, odparuj płyn po czym dodaj do warzyw 2 łyżki przecieru pomidorowego, rozprowadź w warzywach, a następnie wlej szklankę bulionu warzywnego lub wody. Dodaj cieciorkę i grzyby. Przykryj, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut.

Krok 3
Umyj kalafiora i pokrój na małe kawałki. Umyj, obierz pietruszkę, dość drobno pokrój. Zalej warzywa niewielką ilości wody i gotuj na małym ogniu około 15-20 minut lub aż będą bardzo miękkie. Odcedź, dodaj 2 łyżki masła, szczyptę gałki muszkatołowej, 2 łyżki siekanej natki pietruszki i ubij warzywa tłuczkiem do ziemniaków, albo przepuść przez praskę. Masa nie musi być tak gładka jak na pure i może być lekko grudkowata. Posól do smaku.

Krok 4

Nastaw piekarnik na 180 stopni.

Nasmaruj od wewnątrz dwa słoiki (pojemność 0,4-0,5 l) niewielką ilością oleju. Wyłóż na spód sos, następnie garść szpinaku, przykryj masą kalafiorową, posyp z wierzchu tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25-30 minut, aż wierz ładnie się przypiecze, a sos zacznie bulgotać.

Podawaj z dużą ilością sałaty skropionej cytryną i olejem.

Smacznego!