Mega pyszne danie. Wegetariański kebab smakuje bosko. Ma smak, aromat, konsystencję, które sprawiają, że zjada się go z wielką przyjemnością.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Nie za trudne
Liczba porcji: 2
Liczba kalorii w jednej porcji: około 200
Lekka, zdrowa wersja popularnego ulicznego, szybkiego dania – wegetariański kebab z kalafiora. Zamiast mięsa, w placku zawinięty jest upieczony kalafior. Naprawdę daje radę jako zastępnik mięsa! I to jak. Wegetariański kebab smakiem w niczym nie ustępuje mięsnej wersji. No bo umówmy się, że w kebabie tak naprawdę chodzi o przyprawy – to ona nadają przekąsce treści i charakteru.
Nasz wegetariański kebab z kalafiora jest przyprawiony jak należy: pachnie i smakuje jak klasyczny kebab. Lista składników jest długa, ale tak trzeba, żeby wege kebs miał smak.
Przepis na wegetariański kebab z kalafiora jest bardzo prosty: trzeba pokroić w małe różyczki kalafiora, przyprawić i upiec. Z tym krojeniem nie musisz tak bardzo się przejmować, tym bardziej, że dzielenie główki zawsze wiąże się z niemałym bałaganem, gdyż kalafior zawsze się pokruszy na małe drobinki, które zasypują kuchnię. Postaraj się podzielić go na małe fragmenty. Kiedy się upiecze możesz go dodatkowo rozdrobnić siekając nożem.
Wegetariański kebab z kalafiora zrobiliśmy wzorując się na Halfbakedharvest.com.
Jeśli chcesz spróbować klasycznego kebaba, zrobionego w domu przeczytaj ten przepis.
Składniki:
- Duża główka kalafiora
- Ogórek
- Sałata, szpinak, rukola
- 1 mała czerwona cebula
- 6 tortilli (według tego przepisu – powiększ ilość składników o jedną trzecią)
- 2 łyżki oleju
Przyprawy
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- Sól
Sos
- Mały kubeczek gęstego jogurtu
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sriracha
- Sól
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw piekarnik na 230 stopni.
Umyj kalafiora i podziel ma małe różyczki. Przełóż na tackę do pieczenia. Polej olejem i posyp przyprawami, posól. Dobrze wymieszaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 25 minut.
Krok 2
W międzyczasie zrób tortille.
Krok 3
Wymieszaj składniki sosu. Posmaruj każdy placek tortilli, kładź na nim sałatę, pokrojony w plastry ogórek, posiekaną cebulę i kalafiora. Zawijaj. Podawaj. Smacznego!