Warzywne klopsiki przypominają szwedzkie pulpety z Ikei, tylko że są zrobione bez grama mięsa. Smakują super no i są po prostu zdrowe.
Czas: Jeśli masz gotowe składniki 15 minut, jeśli nie 45 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 4
Tanio, zdrowo, pysznie. Tak można podsumować warzywne klopsiki z kaszy, ryżu i pieczarek. Nie jesteśmy wegetarianami, lubimy mięso (choć mocno ograniczamy spożycie), ale bardzo bliskie naszemu sercu, a raczej żołądkowi:) są takie właśnie przepisy: same warzywa, a technika jak przy robieniu klasycznych pulpetów, mielonych itd. Efekt – wspaniały!
Warzywne klopsiki to czysta poezja: są mięciutkie, delikatne i po prostu pyszne. Nie ma w nich ani bułki tartej, ani jajek, jak to zazwyczaj w przypadku pulpetów i klopsów bywa. Nie ma takiej potrzeby. Składnikiem wiążącym pulpety warzywne jest kasza gryczana niepalona. Ugotowana, zmiksowana na gładko jest doskonałym spoiwem całej warzywnej masy. Jest nieco kleista, dlatego warzywne klopsiki najlepiej formować zwilżonymi olejem dłońmi.
Kilka uwag: zamiast kaszy gryczanej niepalonej, możesz użyć kaszy jęczmiennej, pęczaku, albo kaszy orkiszowej. Radę da również kasza jaglana, ale, jeśli nie chcesz, żeby była gorzka, ugotuj ją według tego przepisu.
Co do ryżu, to warzywne klopsy przyjmą każdy rodzaj. My robiliśmy pulpety z ryżu dzikiego oraz jaśminowego. Biały też będzie dobry, a nawet, ze względu na dużą zawartość skrobi, najlepszy, ponieważ będzie się doskonale kleił. Z tym, że ryż biały, oczyszczony nie jest tak zdrowy jak jego kuzyni.
I na koniec przyprawy: kasza i ryż potrzebują mocnego kopa, żeby nabrać aromatu. Przyprawą najważniejszą są pieczarki. Tak jest. One stanowią w największym stopniu o tym jak smakują warzywne klopsiki. Dlatego trzeba je ładnie, dość mocno przysmażyć z cebulką, żeby nabrały aromatu.
Kolejna ważna przyprawa to kmin rzymskim, który nadaje klopsom mocnego, można by rzec, mięsnego smaku. Pamiętaj jednak, że kumin to samiec alfa wśród przypraw, ma moc i, dodany w zbyt dużych ilościach, zdominuje potrawę. Syp z umiarem, ale też daj mu zaistnieć w daniu.
I wreszcie parmezan – naszym zdaniem warto dodać kilka łyżek dla wyostrzenia smaku pulpetom.
Warzywne klopsiki przesmaż szybko na dość ostrym oleju. Wcześniej obtocz je w mące ziemniaczanej, dzięki której pulpeciki nie nasiąkną tłuszczem. Na koniec podlej je wodą – albo bulionem, jeśli masz – i śmietaną i musztardą, a na koniec zagęść mąką ziemniaczaną. Nie dodawaj jej za dużo, bo mąka jest już w panierce i sos przed zagęszczeniem nie jest aż tak rzadki.
No i tyle. Warzywne klopsiki, powtórzymy po raz kolejny, są pyszne, a przy tym łatwe do zrobienia.
Klopsiki doskonal smakują z pure. Tu znajdziesz prosty przepis na klasyczne pure, a tutaj na pure z ziemniaków i kalafiora. Idealnym dodatkiem będzie surówka z kapusty.
Składniki:
Klopsiki
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
- 250 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 starty ząbek czosnku
- Duża szczypta kminu rzymskiego
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżka masła
- Olej do smażenia
Sos
- 1/2 szklanki śmietany (150-200 g)
- 1 łyżka musztardy (najlepiej ostrej – sarepskiej, dijon)
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Siekana natka pietruszki
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Posiekaj drobno cebulę. Pieczarki obierz i pokrój w plastry. Rozgrzej na patelni łyżkę masła, kiedy się zapieni dodaj cebulę. Smaż ze 2 minuty aż się zeszkli. Wtedy dodaj pieczarki i smaż na dość mocnym ogniu do momentu aż grzyby się podsmażą.
Krok 2
Przełóż pieczarki do misy, dodaj ugotowany ryż i kaszę, starty ząbek czosnku i przyprawy. Zmiksuj robotem ręcznym na gładką masę. Dopraw solą i sporą ilością pieprzu.
Zwilż dłonie olejem, odrywaj kawałki masy i formuj pulpety wielkością orzecha włoskiego.
Wsyp do miseczki mąkę ziemniaczaną. Obtocz pulpety w mące. Strząśnij nadmiar.
Krok 3
Na tę samą patelnię, na której smażone były pieczarki wylej 3 łyżki oleju. w
Wykładaj na gorący tłuszcz pulpety. Obsmaż na brązowo z każdej strony.
Wlej szklankę wody do pulpetów, doprowadź do wrzenia. Drewnianą łyżką zeskrob z dna kawałki pulpetów jakie tam przywarły.
Krok 4
Zmniejsz ogień, zahartuj śmietanę (wlej 2 łyżki gorącego sosu do śmietany i wymieszaj). Wlej śmietanę, wymieszaj. Dodaj musztardę. Wymieszaj całość. Rozmieszaj mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody, wlej do sosu, wymieszaj. Podwyższ temperaturę, tak żeby sos delikatnie się zagotował. Jeśli jest zbyt gęsty rozrzedź go wodą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj posiekaną pietruszkę.
Podawaj z pure ziemniaczanym, lub ryżem oraz surówką z kapusty.
Smacznego!