Prosty przepis na danie typu „coś z niczego”. Zapiekanka jest świetnym sposobem na wykorzystanie upieczonego kurczaka, który zalega w lodówce, albo tłuczonych ziemniaków z wczorajszego obiadu.
Czas: 40 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Takie danie lubimy najbardziej – zrobione z gotowych składników, które trzeba tylko poskładać razem i zakomponować w ciekawy sposób. W tym przepisie wykorzystaliśmy udko z obiadu sprzed dwóch dni. Zrobiliśmy wtedy zapiekankę z ryżem i warzywami. Jedno udko odłożyliśmy, żeby było na kolejny obiad.
Drugim składnikiem, który mieliśmy pod ręką było pure z ziemniaków i kalafiora z obiadu we wtorek, kiedy zjedliśmy meatloaf, czyli pulpeta mięsno-warzywnego. Oczywiście nie jest tak, że obiad poskładaliśmy z jakichś resztek wydrapanych łyżką. Wszystko zostało zaplanowane wcześniej i dodatkowe udko znalazło się w zapiekance z rozmysłem, podobnie specjalnie więcej zrobiliśmy pure.
Mając gotowe składniki mogliśmy z łatwością zrobić obiad w stylu zapiekanki cottage pie. Kto był, mieszka w UK, ten wie, że Anglicy, choć chyba bardziej Szkoci uwielbiają ten sposób gotowana: zrobić prosty sos mięsno-warzywny, przykryć puszystą warstwą z pure i zapiec. My również bardzo lubimy sięgać po ten patent o czym łatwo przekonasz się przeglądając naszego bloga, na którym znajdziesz np. „cottage” pie z boczniakami, albo sheperd’s pie w słoiku.
Polecamy, bo są to proste i bardzo smaczne zapiekanki.
Składniki:
- 1 udko z kurczaka, najlepiej upieczone
- Kawałek chorizo lub suszonej kiełbasy (5 cm)
- 1 marchew
- Kawałek selera korzeniowego
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- Kilka pieczarek lub boczniaków
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1/3 szklanki wina (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
Pure
- 4 małe ziemniaki
- ½ główki kalafiora
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki mleka
- 1 żółtko
- 1 szklanka tartego parmezanu
- Garść szpinaku
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Obierz ziemniaki, kalafiora pokrój w różyczki (razem z głąbikami). Umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą, zagotuj, zmniejsz temperaturę, przykryj, gotuj na wolnym ogniu przez 18 minut. Odkryj, dokładnie odcedź, dodaj 2 łyżki masła i mleko, ubij tłuczkiem na gładką masę. Dodaj garść umytego szpinaku, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Przestudź, wbij jajko, dobrze wymieszaj widelcem.
Krok 2
W międzyczasie:
Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Pokrój w kostkę cebulę, marchew i selera. Wsyp na tłuszcz. Smaż mieszając przez około 5 minut. Następnie dodaj pokrojone w słupki chorizo, kurczaka porwanego na kawałki lub pokrojonego w plastry, pokrojone pieczarki i wrzuć na patelnię. Smaż przez 3 minuty. Dodaj starty czosnek, łyżkę przecieru, rozprowadź na patelni. Smaż chwilę. Wlej wino lub wodę. Wymieszaj.
Krok 3
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Wysmaruj olejem formę do pieczenia. Na dnie połóż sos mięsno-warzywny. Przykryj pure ziemniaczano-kalafiorowym, posyp parmezanem. Wstaw do piekarnika na 25 minut.
Wyjmuj z piekarnika, przestudź, podawaj. Smacznego!