Prosty przepis na danie typu „coś z niczego”. Zapiekanka jest świetnym sposobem na wykorzystanie upieczonego kurczaka, który zalega w lodówce, albo tłuczonych ziemniaków z wczorajszego obiadu.

Czas: 40 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Takie danie lubimy najbardziej – zrobione z gotowych składników, które trzeba tylko poskładać razem i zakomponować w ciekawy sposób. W tym przepisie wykorzystaliśmy udko z obiadu sprzed dwóch dni. Zrobiliśmy wtedy zapiekankę z ryżem i warzywami. Jedno udko odłożyliśmy, żeby było na kolejny obiad.

Drugim składnikiem, który mieliśmy pod ręką było pure z ziemniaków i kalafiora z obiadu we wtorek, kiedy zjedliśmy meatloaf, czyli pulpeta mięsno-warzywnego. Oczywiście nie jest tak, że obiad poskładaliśmy z jakichś resztek wydrapanych łyżką. Wszystko zostało zaplanowane wcześniej i dodatkowe udko znalazło się w zapiekance z rozmysłem, podobnie specjalnie więcej zrobiliśmy pure.

Mając gotowe składniki mogliśmy z łatwością zrobić obiad w stylu zapiekanki cottage pie. Kto był, mieszka w UK, ten wie, że Anglicy, choć chyba bardziej Szkoci uwielbiają ten sposób gotowana: zrobić prosty sos mięsno-warzywny, przykryć puszystą warstwą z pure i zapiec. My również bardzo lubimy sięgać po ten patent o czym łatwo przekonasz się przeglądając naszego bloga, na którym znajdziesz np. „cottage” pie z boczniakami, albo sheperd’s pie w słoiku.

Polecamy, bo są to proste i bardzo smaczne zapiekanki.

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka, najlepiej upieczone
  • Kawałek chorizo lub suszonej kiełbasy (5 cm)
  • 1 marchew
  • Kawałek selera korzeniowego
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • Kilka pieczarek lub boczniaków
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/3 szklanki wina (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Pure

  • 4 małe ziemniaki
  • ½ główki kalafiora
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • Garść szpinaku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Obierz ziemniaki, kalafiora pokrój w różyczki (razem z głąbikami). Umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą, zagotuj, zmniejsz temperaturę, przykryj, gotuj  na wolnym ogniu przez 18 minut. Odkryj, dokładnie odcedź, dodaj 2 łyżki masła i mleko, ubij tłuczkiem na gładką masę. Dodaj garść umytego szpinaku, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Przestudź, wbij jajko, dobrze wymieszaj widelcem.

Krok 2

W międzyczasie:

Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Pokrój w kostkę cebulę, marchew i selera. Wsyp na tłuszcz. Smaż mieszając przez około 5 minut. Następnie dodaj pokrojone w słupki chorizo, kurczaka porwanego na kawałki lub pokrojonego w plastry, pokrojone pieczarki i wrzuć na patelnię. Smaż przez 3 minuty. Dodaj starty czosnek, łyżkę przecieru, rozprowadź na patelni. Smaż chwilę. Wlej wino lub wodę. Wymieszaj.

Krok 3

Nastaw piekarnik na 200 stopni.

Wysmaruj olejem formę do pieczenia. Na dnie połóż sos mięsno-warzywny. Przykryj pure ziemniaczano-kalafiorowym, posyp parmezanem. Wstaw do piekarnika na 25 minut.

Wyjmuj z piekarnika, przestudź, podawaj. Smacznego!