Zapiekanka z frankfurterkami to danie, którym możesz nakarmić kompanię wojska, a wcale się przy tym nie narobisz.

Czas: 50 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 4

zapiekanka z frankfurterkami
Zapiekanka z frankfurterkami to danie, do którego możesz dodać dowolne warzywa

Kiedy goni cię czas, nie masz obiadu a w domu czeka głodna rodzina nie dzwoń po telepizzę – lepszym rozwiązaniem będzie zapiekanka z frankfurterkami. To jedno z dań ratujących życie kucharza, będącego pod presją czasu i głodnych domowników.

Piękne w niej jest to, że jest super prosta do zrobienia i że możesz ją zakomponować według własnego gustu i tego co masz w spiżarce. Zapiekanka z frankfurterkami polega na tym, że kroisz warzywa, polewasz olejem, sypiesz przyprawy, mieszasz i zapiekasz. Pod koniec dodajesz kiełbaski.

Teraz tak: jeśli chodzi o warzywa to możesz na tackę do zapiekania wrzucić wszystko. Nasza zapiekanka z frankfurterkami składała się z pokrojonej grubo włoszczyzny, ziemniaków i kapusty. Świetnie sprawdzą się buraczki, kalarepa, rzepa, rzodkiewki, czy brukselka.

Pełna dowolność obowiązuje w przypadku przypraw. Dodaj to co lubisz i co ci w duszy gra. My wsypaliśmy tymianek, rozmaryn, oregano i paprykę dla koloru.

I wreszcie kiełbaski. Zamiast frankfurterek może być zwykła kiełbasa, kiełbasa biała, albo chorizo.

Jednego tylko będziemy bronić: sosu. Składa się z dwóch rodzajów musztardy, jogurtu i czosnku. Warto trzymać się przepisu i dodać musztardę francuską, bo ziarenka gorczycy świetnie aromatyzują dresing i smakowicie pękają w ustach jak musztardowy kawior:) Bez musztardowego sosu zapiekanka z frankfurterkami byłaby znacznie uboższa w smaku.

Polecamy też zapiekankę z frankfurterkami z brukselską

Składniki:

  • 8 frankfurterek
  • 4 jajka
  • 4 duże ziemniaki lub 6 średnich
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • Kawałek selera korzeniowego (szklanka po pokrojeniu)
  • Kilka plastrów kapusty grubości około 2 cm każda
  • 5 łyżek oleju – podzielone na dwie porcje
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • Siekany szczypiorek
  • Sól
  • Pieprz

Sos

  • 6 łyżek jogurtu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy Dijon (lub innej kremowej)
  • 1 starty ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 200 stopni.

Umyj warzywa. Obierz marchewki, pietruszki i selera. Marchewki pokrój w poprzek na 2-centymetrowe kawałki, a selera w grubą kostkę. Ziemniaki też pokrój w kostkę, a kapustę w plastry również o 2-centymetrowej grubości.

Krok 2

Wysyp warzywa na tackę do pieczenia. Polej 4 łyżkami oleju, posyp przyprawami, posól i popieprz. Dobrze wymieszaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut. Wyjmij z piekarnika. Połóż na warzywach frankfurterki i ponownie wstaw do piekarnika. Zapiekaj jeszcze 10-15 minut.

Krok 3

W czasie gdy warzywa z frankfurterkami się zapiekają zrób sos. Przełóż wszystkie składniki do miseczki i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny.

Krok 4

Na koniec usmaż jajka. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wbij na niego jajka i smaż na dość mocnym ogniu. Przykryj. Smaż do momentu aż żółtko zetnie się tak jak lubisz.

Krok 5

Wyjmij zapiekankę z piekarnika, przełóż na talerze, polej sosem, na wierzch kładź sadzone jajka. Posyp siekanym szczypiorkiem.

Smacznego!