Zapiekanka z frankfurterkami to danie, którym możesz nakarmić kompanię wojska, a wcale się przy tym nie narobisz.
Czas: 50 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 4
Kiedy goni cię czas, nie masz obiadu a w domu czeka głodna rodzina nie dzwoń po telepizzę – lepszym rozwiązaniem będzie zapiekanka z frankfurterkami. To jedno z dań ratujących życie kucharza, będącego pod presją czasu i głodnych domowników.
Piękne w niej jest to, że jest super prosta do zrobienia i że możesz ją zakomponować według własnego gustu i tego co masz w spiżarce. Zapiekanka z frankfurterkami polega na tym, że kroisz warzywa, polewasz olejem, sypiesz przyprawy, mieszasz i zapiekasz. Pod koniec dodajesz kiełbaski.
Teraz tak: jeśli chodzi o warzywa to możesz na tackę do zapiekania wrzucić wszystko. Nasza zapiekanka z frankfurterkami składała się z pokrojonej grubo włoszczyzny, ziemniaków i kapusty. Świetnie sprawdzą się buraczki, kalarepa, rzepa, rzodkiewki, czy brukselka.
Pełna dowolność obowiązuje w przypadku przypraw. Dodaj to co lubisz i co ci w duszy gra. My wsypaliśmy tymianek, rozmaryn, oregano i paprykę dla koloru.
I wreszcie kiełbaski. Zamiast frankfurterek może być zwykła kiełbasa, kiełbasa biała, albo chorizo.
Jednego tylko będziemy bronić: sosu. Składa się z dwóch rodzajów musztardy, jogurtu i czosnku. Warto trzymać się przepisu i dodać musztardę francuską, bo ziarenka gorczycy świetnie aromatyzują dresing i smakowicie pękają w ustach jak musztardowy kawior:) Bez musztardowego sosu zapiekanka z frankfurterkami byłaby znacznie uboższa w smaku.
Polecamy też zapiekankę z frankfurterkami z brukselską
Składniki:
- 8 frankfurterek
- 4 jajka
- 4 duże ziemniaki lub 6 średnich
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- Kawałek selera korzeniowego (szklanka po pokrojeniu)
- Kilka plastrów kapusty grubości około 2 cm każda
- 5 łyżek oleju – podzielone na dwie porcje
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- Siekany szczypiorek
- Sól
- Pieprz
Sos
- 6 łyżek jogurtu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy Dijon (lub innej kremowej)
- 1 starty ząbek czosnku
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Umyj warzywa. Obierz marchewki, pietruszki i selera. Marchewki pokrój w poprzek na 2-centymetrowe kawałki, a selera w grubą kostkę. Ziemniaki też pokrój w kostkę, a kapustę w plastry również o 2-centymetrowej grubości.
Krok 2
Wysyp warzywa na tackę do pieczenia. Polej 4 łyżkami oleju, posyp przyprawami, posól i popieprz. Dobrze wymieszaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut. Wyjmij z piekarnika. Połóż na warzywach frankfurterki i ponownie wstaw do piekarnika. Zapiekaj jeszcze 10-15 minut.
Krok 3
W czasie gdy warzywa z frankfurterkami się zapiekają zrób sos. Przełóż wszystkie składniki do miseczki i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny.
Krok 4
Na koniec usmaż jajka. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wbij na niego jajka i smaż na dość mocnym ogniu. Przykryj. Smaż do momentu aż żółtko zetnie się tak jak lubisz.
Krok 5
Wyjmij zapiekankę z piekarnika, przełóż na talerze, polej sosem, na wierzch kładź sadzone jajka. Posyp siekanym szczypiorkiem.
Smacznego!