Zjesz raz wegańskie sushi bowl z tofu i marynowanymi na szybko warzywami i będziesz chcieć więcej. Bankowo. Prosta i bardzo smaczna potrawa
Czas: 40 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Na blogu Niedzielny Kucharz znajdziesz kilka przepisów na sushi bowl, ale ten przepis na sushi bowl z tofu jest chyba najlepszy. Sushi bowl to nazwa, którą na polski trudno przełożyć. Można powiedzieć, że to sushi bez zawijania, bo ma te same składniki jak maki, czy raczej futomaki, bo ingrediencji jest dużo. Idea sushi bowl odwołuje się też do sposobu podawania jedzenia w Azji: w głębokich misach na spód kładzie się ryż, a na wierz wykłada pozostałe składniki. Można je potem wymieszać, albo zjadać po kolei.
Wegańskie sushi bowl
Sushi bowl z tofu nawiązuje do koncepcji coraz popularniejszych ostatnio wegetariańskich i wegańskich sushi. Dwie rzeczy są absolutnie super w tym daniu: marynowane tofu i szybkie pikle z marchewki i warzyw. Podstawą marynaty do tofu jest sos sojowy, ocet i coś słodkiego – cukier, miód, syrop z agawy. Ser marynowany przez pół godziny nasiąka płynem i aromatami. Podczas smażenia z zewnątrz robi się lekko chrupiący, a środek pozostaje wilgotny.
Marynata do warzyw jest standardowa: ocet, ciepła woda i cukier. W oryginalnym przepisie na sushi bowl z tofu marynowana jest tylko marchewka. My dołożyliśmy również rzodkiewkę. I tu uwaga: marynowana rzodkiewka, tak samo jak rzepa, ma intensywny zapach. Po półgodzinnym marynowaniu nie jest on jeszcze tak intensywny, ale potrzymaj marynatę dzień w lodówce, a przekonasz się o co chodzi:)
Nie zmienia to faktu, że marynowana rzodkiewka jest pyszna.
Marynata wprowadza niesamowicie atrakcyjną kwaskową nutę do sushi bowl z tofu, łącząc się ze świeżymi składnikami: ogórkiem, marchewką i awokado.
Oryginalny przepis na sushi bowl z tofu znajdziesz na Minimalistbaker.com
Wypróbuj też przepis na sushi bowl z wędzonym łososiem
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1½ szklanki wody
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
Marynowane tofu
- 6 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 4 łyżki octu ryżowego lub winnego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka startego imbiru
- Opakowanie sera tofu
Szybkie marynowane rzodkiewki i marchew
- ½ szklanki octu ryżowego lub winnego
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżka brązowego cukru
- Duża szczypta soli
- 2 marchewki pokrojone w plastry
- Pęczek rzodkiewek pokrojonych w plastry
Dodatki
- Awokado pokrojone w plastry
- Ogórek pokrojony w krążki
- Glony nori pocięte na kawałki
- Nasiona sezamu
- Kiełki
- Wasabi
- Marynowany imbir
Przygotowanie:
Krok 1
Wymieszaj składniki marynaty do tofu. Pokrój tofu w plastry. Włóż do marynaty. Odstaw.
Krok 2
Zagotuj pół szklanki wody. Przestudź. Połącz ze składniki marynaty do warzyw. Wymieszaj. Włóż do marynaty krążki marchewki i rzodkiewki. Odstaw.
Krok 3
Przepłucz ryż na sicie. Wsyp do rondelka, zalej wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę do minimum, przykryj. Gotuj 20 minut.
Krok 4
Wyjmuj tofu z marynaty. Rozgrzej dość mocno patelnię. Wykładaj na nią ser tofu. Smaż z obydwu stron aż ser zrobi się złocisty.
Krok 5
Do głębokich misek wyłóż ryż. Na wierzchu połóż marynowane warzywa, ogórek, awokado, nori, kiełki i tofu. Posyp sezamem. Podawaj. Smacznego!