Super prosty przepis na wykorzystanie papryczki padron. Zamiast przekąski, zakąski do wina, może być podstawą szybkiego i zdrowego obiadu.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

papryczki padron

Papryczki padron, niewielkie, zielone, idealne do smażenia i zakąszania. Chrupiące, a przy tym mięciutkie, bardzo łatwe do zrobienia. Papryczki padron najczęściej przyrządza się na szybką przekąskę. Agnieszka je uwielbia zrobione saute, bez niczego, nie licząc gruboziarnistej soli, albo z dodatkiem horizo, czasem sera koziego lub halloumi:)

Papryczki padron przyrządza się w sposób mega prosty: umyte, wysuszone, żeby nie pryskały na patelni, wykładasz na rozgrzany olej i smażysz. Temperatura musi być dość wysoka, ponieważ papryczki padron muszą się dobrze podpiec – wtedy stają się mięciutki i słodkie. Pyszne smakują na lekki lancz, kolację lub jako zakąska do wina!

Papryczki padron świetnie dają też radę jako podstawa do pełno wartościowego obiadu. W naszym przepisie połączyliśmy składniki z dwóch końców świata: z Hiszpanii, skąd pochodzą papryczki padron i Japonii, ojczyzny makaronu soba. Dodaliśmy do nich słodki groszek i fasolkę, a całość połączył prosty sos sojowo-imbirowy.

Wszystko razem ładnie się poskładało. Słodkie nutki z warzyw i sosu świetnie połączyły się z delikatnym posmakiem makaronu soba. Całość zrobiliśmy w 15 minut.

Składniki:

  • Opakowanie papryczek padron
  • 1 szklanka groszku (mrożonego)
  • 1 szklanka fasolki szparagowej (mrożonej)
  • 2 porcje makaronu sobą
  • 2 łyżki oleju
  • Sól gruboziarnista
  • Zielenina do posypania (pietruszka, rukola, bazylia)

Sos

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu (winnego, ryżowego)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Krok 1

Zagotuj w garnku 2-3 litry wody. Wsyp do wody groszek i fasolkę. Gotuj na wolnym ogniu 5 minut.

Następnie włóż do warzyw makaron sobą i gotuj kolejnej 5 minut (sprawdź po 4 minutach, bo może być już dobry). Przecedź całość przez sito i przelej zimną wodą.

Krok 2

W międzyczasie. Papryczki umyj, osusz. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wyłóż na niego papryczki i smaż na ostrym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Papryczki powinny się dość mocno podsmażyć – wtedy zrobią się miękkie. Posyp solą.

Krok 3

Wlej do miseczki lub słoiczka składniki sosu. Wymieszaj dokładnie.

Krok 4

Przełóż makaron z warzywami do papryczek. Smaż chwilę, a następnie zalej sosem. Dokładnie wymieszaj.

Posyp zieleniną. Podawaj. Smacznego!