Super prosty przepis na wykorzystanie papryczki padron. Zamiast przekąski, zakąski do wina, może być podstawą szybkiego i zdrowego obiadu.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Papryczki padron, niewielkie, zielone, idealne do smażenia i zakąszania. Chrupiące, a przy tym mięciutkie, bardzo łatwe do zrobienia. Papryczki padron najczęściej przyrządza się na szybką przekąskę. Agnieszka je uwielbia zrobione saute, bez niczego, nie licząc gruboziarnistej soli, albo z dodatkiem horizo, czasem sera koziego lub halloumi:)
Papryczki padron przyrządza się w sposób mega prosty: umyte, wysuszone, żeby nie pryskały na patelni, wykładasz na rozgrzany olej i smażysz. Temperatura musi być dość wysoka, ponieważ papryczki padron muszą się dobrze podpiec – wtedy stają się mięciutki i słodkie. Pyszne smakują na lekki lancz, kolację lub jako zakąska do wina!
Papryczki padron świetnie dają też radę jako podstawa do pełno wartościowego obiadu. W naszym przepisie połączyliśmy składniki z dwóch końców świata: z Hiszpanii, skąd pochodzą papryczki padron i Japonii, ojczyzny makaronu soba. Dodaliśmy do nich słodki groszek i fasolkę, a całość połączył prosty sos sojowo-imbirowy.
Wszystko razem ładnie się poskładało. Słodkie nutki z warzyw i sosu świetnie połączyły się z delikatnym posmakiem makaronu soba. Całość zrobiliśmy w 15 minut.
Składniki:
- Opakowanie papryczek padron
- 1 szklanka groszku (mrożonego)
- 1 szklanka fasolki szparagowej (mrożonej)
- 2 porcje makaronu sobą
- 2 łyżki oleju
- Sól gruboziarnista
- Zielenina do posypania (pietruszka, rukola, bazylia)
Sos
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu (winnego, ryżowego)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Krok 1
Zagotuj w garnku 2-3 litry wody. Wsyp do wody groszek i fasolkę. Gotuj na wolnym ogniu 5 minut.
Następnie włóż do warzyw makaron sobą i gotuj kolejnej 5 minut (sprawdź po 4 minutach, bo może być już dobry). Przecedź całość przez sito i przelej zimną wodą.
Krok 2
W międzyczasie. Papryczki umyj, osusz. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wyłóż na niego papryczki i smaż na ostrym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Papryczki powinny się dość mocno podsmażyć – wtedy zrobią się miękkie. Posyp solą.
Krok 3
Wlej do miseczki lub słoiczka składniki sosu. Wymieszaj dokładnie.
Krok 4
Przełóż makaron z warzywami do papryczek. Smaż chwilę, a następnie zalej sosem. Dokładnie wymieszaj.
Posyp zieleniną. Podawaj. Smacznego!