Jeśli marzą ci się chrupiące skrzydełka z kurczaka z przypieczoną skórką i dobrze dopieczonym mięsem no to jesteś w najlepszym miejscu. Tu znajdziesz super przepis na chrupiące skrzydełka, pyszne, słodkie, których nigdy nie masz dość.
Czas: Godzina
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: Zawsze za mało:)
W tym przepisie nie ma grama ściemy – chrupiące skrzydełka z kurczaka są naprawdę chrupiące. Więcej – zawsze takie będą jeśli tylko będziesz trzymać się wskazań tego przepisu. Chrupiące skrzydełka z kurczaka mają chrupką skórkę za sprawą jednej przyprawy i sposobu pieczenia.
Zacznijmy od przypraw: tajemniczym składnikiem jest proszek to pieczenia. Tak jest, to on wyciąga wodę ze skórki, która pod wpływem temperatury nabiera chrupkości. Tu ważna uwaga: może ci się wydać, że 2 łyżki proszku do dużo, ale pamiętaj, że będzie on rozprowadzany w 2 kg skrzydełek – a to naprawdę sporo. Kiedy dodasz do nich proszek, bardzo dokładnie wymieszaj go ze skrzydełkami, tak żeby równomiernie go rozprowadzić po mięsie. Jeśli nie zrobisz tego starannie na części skrzydełek będzie za dużo proszku i będą one po upieczeniu lekko szczypały w język.
Teraz sposób pieczenia, czyli temperatura właśnie. Żeby chrupiące skrzydełka z kurczaka przyjemnie chrupały w zębach, wstaw je najpierw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. W takiej temperaturze skórka ładnie się podsuszy. Potem podwyższasz temperaturę do 220 stopni i zapiekasz skrzydełka.
Na koniec sos. Chrupiące skrzydełka z kurczaka można zjeść i bez sosu, ale sos nadaje im dodatkowej słodyczy i koloru. W oryginalnym przepisie jest tak, że chrupiące skrzydełka z kurczaka wyciągasz z piekarnika, zalewasz sosem. Amerykanie bardzo lubią ten sposób podawania sicky wing. Nam to jakoś nie bardzo odpowiada. Uważamy, że lepiej jest zapiec sos na skrzydełka.
I ostatnia uwaga: chrupiące skrzydełka z kurczaka uzależniają! Zajadają się nimi dzieci i dorośli. Testowane już wiele razy.
Chrupiące skrzydełka z kurczaka zrobiliśmy na podstawie przepisu z Recipetineats.com po pewnych przeróbkach.
Składniki:
- 2 kg skrzydełek z kurczaka
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Sos
- 4 łyżki keczupu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka cukru brązowego
Przygotowanie:
Krok 1
Osusz ręcznikiem papierowym skrzydełka. Przełóż do głębokiej misy. Posyp proszkiem do pieczenia i solą. Bardzo dokładnie wymieszaj, najlepiej używając rąk (pamiętaj, żeby później bardzo starannie je umyć).
Spryskaj olejem kratkę do pieczenia z piekarnika, rozłóż na niej skrzydełka.
Krok 2
Nagrzej piekarnik do 120 stopni. Wstaw kratkę na dolną półkę. Piecz w ten sposób 30 minut.
Zwiększ temperaturę do 220 stopni, przenieś kartkę na górną półkę i piecz przez kolejne 20 minut.
Krok 3
W międzyczasie zrób sos. Przełóż przecier, keczup i cukier do rondelka. Wstaw na kuchenkę, podgrzewaj aż cukier się rozpuści i wszystkie składniki połączą się razem.
Krok 4
Wyjmij skrzydełka z piekarnika, przełóż do dużej misy lub garnka, polej sosem i dokładnie obtocz je w sosie. Rozłóż ponownie na kratce do pieczenia i wstaw na górną półkę do piekarnika na 10 minut.’
Wyjmij z piekarnika. Podawaj.
Smacznego!