Pieczony kalafior to czysta poezja. Przyprawiony skórką z cytryny, tymiankiem i czosnkiem wznosi się na absolutnie wyżyny dobrego smaku. Gorąco polecamy tę zapiekankę z kalafiora i kurczaka, prostą i pyszną.

Czas: 40 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 bardzo duże

Pieczony kalafior to jest to

Jeśli nigdy nie jadłeś/aś pieczonego kalafiora ciesz się, bo przed Tobą jedno z najpiękniejszych doznań kulinarnych. Upieczony kalafior smakuje absolutnie niesamowicie, jest miękki, ale chrupiący zarazem, zwarty i równocześnie kruchy. No i pachnie wszystkimi przyprawami jakie do niego dodasz, bo kalafior, sam w sobie dość mdły w smaku jest doskonałym nośnikiem innych aromatów.

W naszej zapiekance z kalafiora kluczowymi przyprawami są skórka z cytryny i suszony czosnek. Pierwsza nadaje świeżości i lekkości, druga głębi.

Jest to bardzo proste danie, nie wymagające ani czasu ani pracy. Zapiekankę z kalafiora możesz podać na kolację lub, czemu nie, niedzielny obiad, bo doskonale obroni się w tej roli. Albo zabrać do pracy na lancz, tak jak my zrobiliśmy.

Przepis wzorowany na Wrytoasteats.com

Polecamy inne nasze przepisy na pieczonego kalafiora:

Spaghetti z pieczonym kalafiorem

Steki z kalafiora

Pieczony kalafior z sosem romesco

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 kalafior
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku lub 4 gałązki świeżego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 4 łyżki oleju + 1 jedna łyżka
  • 1 cytryna
  • Skórka starta z jednej cytryny
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Umyj kalafiora i pokrój na różyczki. Przełóż na tackę do pieczenia wyłożoną papierem. Polej 4 łyżkami oleju, posyp tymiankiem, suszonym czosnkiem i cebulą. Posól (około 1 łyżeczki. Możesz dosolić zapiekankę kiedy będzie gotowa). Posyp skórką startą z cytryny. Wymieszaj całość i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. Po 10 minutach przemieszaj kalafiora i ponownie wstaw do piekarnika.

Krok 2

W międzyczasie dokładnie osusz udka ręcznikiem, posól (w zależności od wielkości udek 1/2-1 łyżeczka) i popieprz. Rozgrzej patelnię, wlej na nią łyżkę oleju, a kiedy się rozgrzeje wyłóż na tłuszcz kurczaka skórką do dołu. Smaż na średnim ogniu 10 minut. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty.

Krok 3

Wyjmij kalafiora z piekarnika, jeszcze raz przemieszaj. Między różyczki włóż udka z kurczaka. Umyj dokładnie cytrynę, pokrój w krążki i dołóż do kalafiora. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.

Po tym czasie na wszelki wypadek nakłuj wykałaczką udka z kurczaka, żeby sprawdzić czy już się upiekły. Kiedy wypłynie z nich przeźroczysty sok są gotowe. Posyp całość tartym parmezanem.

Zapiekankę możesz zjeść solo, albo z dodatkiem dobrego pieczywa lub z makaronem.

Smacznego!

Zapiekanka idealnie nadaje się do mrożenia. W zamrażalniku można ją przechowywać do trzech miesięcy.