Klasyczne danie amerykańskiej kuchni, łatwe, szybkie i przyjemne:) Składniki każdy znajdzie w spiżarni. Wystarczy ser, makaron i mleko.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 2
Jest taka scena w „Vincim” Juliusza Machulskiego, kiedy Szerszeń (Szyc) odwiedza Cumę (Więckiewicz), i siadają do obiadu.
Szerszeń: Spaghetti… mniam!
Cuma: To się nazywa pasta.
Szerszeń: Pasta… Pasta to jest do butów.
Suchar, ale śmieszny, zresztą jak cały film. No w każdym razie nam się podoba:)
Pasta, macaroni, makaron
Pasta to włoska nazwa przyjęta na całym świecie na określenie makaronu. Wyrabiana jest aż w 360 kształtach a jednym z nich jest maccharoni, czyli krótko cięte rurki o niewielkim przekroju. Lekko zgięte gomito maccharoni to nasze kolanka, po angielsku elbow macaroni.
W Polsce makaron to makaron i koniec. Zamiast pasty mówimy czasem kluski. Pasta jest do butów:)
Zapiekanka makaronowa
Inaczej jest w Stanach, gdzie, tak jak we Włoszech, występuje wyraźny podział na pasty i macaroni, który stanowi podstawę narodowego, bardzo popularnego dania mac&cheese, czyli macaroni and cheese, czyli makaronu z serem. To niezwykle proste danie, czasem robione na szybko poprzez wymieszanie ugotowanych kolanek – koniecznie muszą to być kolanka – z sosem serowym zrobionym na bazie tartego sera i gorącego mleka, ale częściej zapiekane z dodatkiem beszamelu, czasem zmieszanego z jajkiem, posypane bułką tartą i parmezanem.
Amerykanie zaliczają mac&cheese do comfort food, czyli potraw łatwych i szybkich do zrobienia i my potwierdzamy, że tak właśnie jest. Makaron z serem jest daniem prościutkim a przy tym bardzo smacznym i pożywnym. Żeby jeszcze bardziej ułatwić sobie życie zapiekliśmy mac&cheese w słoikach. Naszym zdaniem słoik jest absolutnie kapitalnym naczyniem do robienia zapiekanek, można go zamknąć i zabrać do pracy. Nie trzeba kroić zapiekanki, wyciągać z naczynia do zapiekania. Robota jest czysta, a jedzenie zapiekanki ze słoika (wcześniej podgrzanej w mikrofali) sprawia niemałą frajdę. Jeśli macie ochotę na klasyczną wersję mac&cheese polecamy Wam ten przepis.
Zapiekanki ze słoika
Polecamy Wam ten sposób zapiekania dań. Wypróbujcie
cukiniową lasagnę ze słoika, klasyczną, makaronową lasagnię oraz musakę pieczoną w słoiku.
Składniki:
- ½ opakowania makaronu kolanka (200-250 g)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- Około szklanka mleka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka oleju + odrobina do wysmarowania słoików
- ½ szklanki tartego parmezanu, bursztynu lub cheddara + 2 łyżki do posypania zapiekanki
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Zagotuj litr wody. Dobrze posól. Wsyp makaron. Na 2 minuty przed czasem wskazanym w instrukcji na opakowaniu, odcedź makaron.
Krok 2
Rozgrzej patelnię, wyłóż na nią 2 łyżki masła. Kiedy się stopi i zapieni wsyp na patelnię łyżkę mąki. Rozprowadź w maśle i smaż aż zasmażka lekko zbrązowieje. Wtedy wlej mleko i przy pomocy trzepaczki mieszaj, żeby pozbyć się grudek jakie powstaną w sosie. Gotuj na wolnym ogniu mieszając aż na powierzchni pojawią się bąble powietrza.
Wsyp starty ser, wmieszaj w sos. Jeśli sos jest za gęsty, rozrzedź go dolewając mleka. Jeśli jest za rzadki chwilę podgotuj, żeby odparować nadmiar wilgoci. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 3
Przełóż makaron na patelnię z sosem i wymieszaj dokładnie.
Krok 4
Wysmaruj słoiki od środka olejem. Przełóż do nich makaron. Wymieszaj 2 łyżki bułki tartej i parmezanu z łyżką oleju. Wyłóż mieszankę na wierzch makaronu.
Zawiń słoiki w folię aluminiową, ale zostaw odkryty wierzch. Wstaw je do piekarnika pod grill na 20 minut albo do czasu aż góra zapiekanki ładnie się przypiecze.