Łatwa wegetariańska lasagna upieczona w słoiku. Proste a niecodzienne danie, które można podać gościom – na pewno zrobi wrażenie – lub zabrać do pracy.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20-25 minut
Liczba porcji: 2
Lasagnia z małym przekrętem
Przepis na lasagnię ze słoika jest dziecinnie prosty. Słodki groszek super łączy się z serami: kremową ricottą, aksamitną mozzarellą i wyrazistym parmezanem. W naszym przepisie, dla ułatwienia, zamiast płatów makaronu na lasagnię użyliśmy kokardek. Jest z nimi mniej zachodu niż z płatami i są tańsze. Jeśli macie więcej czasu i lubicie robić sami makaron polecamy Wam następujący patent: z płata ciasta makaronowego wycinamy krążki o średnicy słoika i układamy w słoiku przekładając warstwami nadzienia. Efekt wizualny i smakowy wspaniały.
Zapiekanka ze słoika
Lasagnię według tego przepisu możecie oczywiście zrobić w tradycyjny sposób w formie do zapiekania. Nam bardzo spodobał się pomysł z zapieczeniem makaronu w słoiku. Kiedyś po raz pierwszy zrobiliśmy w ten sposób lasagnię z cukinii według przepisu FitmenCook. Teraz spróbowaliśmy bardziej klasycznej wersji ze zwykłym makaronem. Robienie zapiekanek w słoikach coraz bardziej wchodź nam w krew. To niesamowicie wygodny sposób przyrządzania jedzenia, które potem łatwo można zabrać do pracy, albo podać na stół domownikom lub gościom. Wierzcie, że obciachu nie będzie, ponieważ danie wygląda i smakuje naprawdę dobrze:)
Zapiekanki ze słoika świetnie sprawdzają się w roli dania na wynos do pracy. Wystarczy po prostu zamknąć słoik i zapakować do torby. Używamy skoków zamykanych hermetycznie, nie tylko ze względu na wygodę. Ten typ słoików zrobiony jest z grubego szkła, odpornego na wysokie temperatury.
Słoik pieca się nie boi
Ktoś z Was powie, że pieczenie jedzenia w słoikach nie jest bezpieczne, dlatego prześledziliśmy temat, przetestowaliśmy i nasze wnioski są takie, że słoikom nic w piecu nie grozi. Jak wspomnieliśmy, słoiki są z grubego szkła, ale nawet zwykły słój powinien być odporny na wysokie temperatury, bo przecież jedna z technik wyjaławiania słoików polega właśnie na wygrzewanie ich w piekarniku. Poza tym, robiąc zapiekanki w słoikach można je na wszelki wypadek owinąć w folię aluminiową, żeby odciąć szkło od bezpośredniego wpływu wysokiej temperatury.
Pieczenie w słoiku wymaga z całą pewnością ostrożności. Dotyczy to przede wszystkim wyciągania słoików z piekarnika. Po wyłączeniu piekarnika najlepiej uchylić drzwiczki i zostawić słoiki w środku na kilkanaście minut, żeby przestygły. Pamiętajcie, że gorące szkło w zetknięciu z zimną powierzchnią może pęknąć!
Polecamy Wam ten sposób pieczenia, wygodny i efektowny, lasagnia zjedzona ze słoika na pewno lepiej smakuje niż podana na talerzu:)
Przepis wzorowany na bbcgoodfood.com
Składniki:
- 2 garści makaronu kokardki
- 2 duże garści szpinaku
- Szklanka groszku (może być mrożony)
- 4 łyżki pesto (przepis na pesto na dole strony)
- 1/2 opakowani sera ricotta
- 1 kulka sera mozzarella
- 2 łyżki parmezanu
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Zagotuj pół litra wody, posól i wrzuć do wrzątku makaron. Gotuj 2 minuty krócej niż sugeruje instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien być mocno al dente.
Krok 2
Rozgrzej patelnię lub rondel, wsyp na nią szklankę groszku i 2 duże garści szpinaku. Podlej odrobiną wody gotuj mieszając aż szpinak zmięknie. Dodaj 2 duże łyżki pesto, zamieszaj, a następnie dołóż pół opakowania ricotty. Mieszaj wszystkie składniki, aż całość zacznie się delikatnie gotować. Zdejmij z ognia. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Krok 3
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Przygotuj 2 słoiki. Do każdego wlej odrobinę oliwy i wysmaruj wewnętrzne ścianki naczynia. Włóż na dno każdego słoika łyżkę pesto, a na niej pierwszą warstwę makaronu. Następnie wyłóż dużą łyżkę nadzienia, na wierzch łyżeczkę porwanej na kawałki mozzarelli i kolejną warstwę makaronu. Przekładaj na przemian makaron, nadzienie i mozzarellę. Ostatnia warstwa składać się powinna z makaronu. Na wierzch połóż łyżkę porwanej na kawałki mozzarelli i dużą łyżkę tartego parmezanu.
Owiń całe słoiki folią aluminiową. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. Wyciągnij słoiki, rozetnij folię na górze słoików, wstaw pod sam grill i przypiekaj aż wierzch lasagni przyrumieni się.
Uwaga! Jeśli używasz słoików zamykanych hermetycznie, przed wstawieniem ich do piekarnika zdejmij z pokrywek gumowe uszczelki.
Przepis na pesto
Składniki:
- 1/2 ząbka czosnku
- Duża garść bazylii
- Garść orzechów laskowych, piniowych lub migdałów
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 1/3 szklanki oliwy
- Sok z cytryny (według uznania)
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Włóż bazylię, posiekany ząbek czosnku, orzechy i parmezan do miski miksera i zmiksuj całość na dość gładką masę, wlewając stopniowo oliwę. Dopraw sokiem z cytryny pieprzem i ewentualnie solą.