Prostota tego chodnika jest zniewalająca. Wystarczy zmiksować owoce, dodać ulubione mleko i chłodnik z truskawek gotowy.
Czas: 10 minut
Poziom trudności: Bajecznie proste
Liczba porcji: 2
Słowo chłodnik zazwyczaj kojarzy się z daniem wytrawnym, np. z botwinki, ogórków, czy z hiszpańskim gaspacho. Jeśli wśród składników są owoce to mówi się już nie chłodnik, ale koktajl. Naszym zdaniem to gruba przesada. Chłodnik a koktajl to dwie różne sprawy i tak jak jest chłodnik wytrawny, tak może być chłodnik robiony na słodko.
Wiemy co mówimy, bo w ostatnie upały chłodnik z truskawek nie jeden raz ratował nam życie, kiedy nic innego nie było do jedzenia, bo właśnie wróciliśmy z urlopu i nie było kiedy przygotować jedzenia.
Chłodnik z truskawek jest mega prosty do zrobienia. Kluczowymi składnikami są truskawki, choć równie dobrze możecie użyć malin, czy borówek. Poza tym bardzo ważną rolę odgrywa sok z pomarańczy, który właściwie nie jest wyczuwalny w potrawie, ale nadaje całości przyjemnego, cytrusowego smaku.
Chłodnik najlepiej smakuje wystudzony, jednak można go zjeść od razu po zrobieniu, przy czym dobrze byłoby, gdyby owoce oraz jogurt i mleko były wystudzone.
A propos mleka, możecie użyć dowolne, ulubione mleko. My zazwyczaj używamy maślanki, ale ostatnio zrobiliśmy chłodnik z truskawek z mlekiem ryżowym i wyszło chyba lepiej niż z maślanką.
Polecamy też 5 przepisów na nietypowe chłodniki
Chłodnik z truskawek, porzeczek, banana i bazylii
Składniki:
- ½ kg truskawek
- 1 szklanka czerwonych porzeczek
- 1 pomarańcza
- 1 banan
- Kilka listków bazylii lub mięty
- 1 kubek jogurtu (400 g)
- 1 szklanka maślanki, mleka ryżowego, sojowego lub orkiszowego
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj liście bazylii, truskawki, porzeczki i pomarańczę. Usuń szypułki truskawkom, oderwij ogonki porzeczkom, pomarańczę przekrój na połowy, obierz banana.
Krok 2
Przełóż truskawki i porzeczki oraz banana do misy. Rozgnieć widelcem. Wyciśnij do owoców sok z pomarańczy, dodaj listki bazylii i zmiksuj całość na gładko.
Krok 3
Wlej do owoców jogurt i mleko. Ponownie zmiksuj. Wstaw do lodówki i schładzaj przez 2 godziny, najlepiej przez całą noc.
Podawaj z dobrym pieczywem.
Smacznego!