Dziecinnie proste danie przy tym bardzo smaczne i sycące. Makaron z pesto z groszkiem i cieciorką może ogarniesz w 15 minut.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2
Jeśli nie masz czasu na gotowanie, a chcesz zjeść coś naprawdę treściwego ten przepis wychodzi na przeciw Twoim oczekiwaniom. Makaron z pesto z groszkiem i cieciorką zapewni Ci odpowiedni ładunek energii. Nie narobisz się przy tym, ponieważ jest to danie proste do zrobienia jak zupka chińska z Radomia.
Cała robota sprowadza się do wrzucenia do wrzątku makaronu. W pod koniec gotowania dodajesz mrożony groszek. W międzyczasie przygotowujesz proste pesto z rukoli. Możesz użyć dowolnego zielonego składnika: szpinaku, bazylii, pietruszki, czy jarmużu, który świetnie się sprawdza w pesto. Kolejny składnik, który możesz dobierać według własnego uznania to orzechy. Nasz makaron z pesto z groszkiem i cieciorką w ogóle ich nie zawiera:) Zastąpiliśmy orzechy słonecznikiem. Świetnie dają radę, a są przy tym tańsze od orzechów.
Ty możesz wrzucić do pesto orzechy nerkowca, ziemne, laskowe, czy włoskie. Każdy z nich nada sosowi odpowiedni posmak.
Na koniec dodajesz do makarony cieciorkę i całość mieszasz z pesto. Może dziwi ci podawanie makaronu z groszkiem i cieciorką, ale w kuchni włoskiej jest to standardowe połączenie.
Makaron z pesto z groszkiem i cieciorką podawaj z tartym parmezanem.
Przepis wzorowany na Seasonedvegetables.com
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu (świderki, rurki)
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 szklanka cieciorki
- Tarty parmezan
- Sól
- Pieprz
Pesto
- Garść rukoli
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 4 łyżki oleju
- Sok z połowy cytryny
- Kilka listków mięty (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Krok 1
Zagotuj w garnku 2 litry wody. Dodaj łyżeczkę soli. Wsyp makaron, zamieszaj. Gotuj 7 minut. Dodaj groszek. Gotuj jeszcze 3 minuty. Odcedź.
Krok 2
W międzyczasie przygotuj pesto. Przełóż do miksera nasiona słonecznika. Miksuj na proszek. Dodaj parmezan, sok z cytryny, rukolę, miętę, olej. Zmiksuj. Rozrzedź pesto wodą – powinno mieć konsystencję śmietany. Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny.
Krok 3
Odcedź cieciorkę i dodaj do makaronu. Dodaj również pesto. Wymieszaj całość. Rozłóż na talerze. Posyp parmezanem. Podawaj. Smacznego!