Dziecinnie proste danie przy tym bardzo smaczne i sycące. Makaron z pesto z groszkiem i cieciorką może ogarniesz w 15 minut.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

Makaron z pesto z groszkiem i cieciorką

 

 

Jeśli nie masz czasu na gotowanie, a chcesz zjeść coś naprawdę treściwego ten przepis wychodzi na przeciw Twoim oczekiwaniom. Makaron z pesto z groszkiem i cieciorką zapewni Ci odpowiedni ładunek energii. Nie narobisz się przy tym, ponieważ jest to danie proste do zrobienia jak zupka chińska z Radomia.

Cała robota sprowadza się do wrzucenia do wrzątku makaronu. W pod koniec gotowania dodajesz mrożony groszek. W międzyczasie przygotowujesz proste pesto z rukoli. Możesz użyć dowolnego zielonego składnika: szpinaku, bazylii, pietruszki, czy jarmużu, który świetnie się sprawdza w pesto.  Kolejny składnik, który możesz dobierać według własnego uznania to orzechy. Nasz makaron z pesto z groszkiem i cieciorką w ogóle ich nie zawiera:) Zastąpiliśmy orzechy słonecznikiem. Świetnie dają radę, a są przy tym tańsze od orzechów.

Ty możesz wrzucić do pesto orzechy nerkowca, ziemne, laskowe, czy włoskie. Każdy z nich nada sosowi odpowiedni posmak.

Na koniec dodajesz do makarony cieciorkę i całość mieszasz z pesto. Może dziwi ci podawanie makaronu z groszkiem i cieciorką, ale w kuchni włoskiej jest to standardowe połączenie.

Makaron z pesto z groszkiem i cieciorką podawaj z tartym parmezanem.

Przepis wzorowany na Seasonedvegetables.com

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu (świderki, rurki)
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 szklanka cieciorki
  • Tarty parmezan
  • Sól
  • Pieprz

Pesto

  • Garść rukoli
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 4 łyżki oleju
  • Sok z połowy cytryny
  • Kilka listków mięty (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Krok 1

Zagotuj w garnku 2 litry wody. Dodaj łyżeczkę soli. Wsyp makaron, zamieszaj. Gotuj 7 minut. Dodaj groszek. Gotuj jeszcze 3 minuty. Odcedź.

Krok 2

W międzyczasie przygotuj pesto. Przełóż do miksera nasiona słonecznika. Miksuj na proszek. Dodaj parmezan, sok z cytryny, rukolę, miętę, olej. Zmiksuj. Rozrzedź pesto wodą – powinno mieć konsystencję śmietany. Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny.

Krok 3

Odcedź cieciorkę i dodaj do makaronu. Dodaj również pesto. Wymieszaj całość. Rozłóż na talerze. Posyp parmezanem. Podawaj. Smacznego!