Smażony ryż z kurczakiem to świetne danie typu left overs, bo można w nim spożytkować wcześniej upieczone mięso, lub wczorajszy ryż. Można je też zrobić ze świeżych składników.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Smażony ryż z kurczakiem jest bardzo smacznym daniem o różnorodnych składnikach i ciekawym dresingu, zrobionym na bazie sosu sojowego, oleju sezamowego i imbiru. Smażony ryż z kurczakiem przygotowuje się dość podobnie jak potrawy typu stir fry z tym, że składniki są smażone osobno i odkładane na bok. Dopiero w finale łączą się ze sobą.
Przepis na smażony ryż z kurczakiem pochodzi z serwisu cooking.nyt.com
Polecamy inne nasze przepisy z ryżem smażonym: ryż yangchow z krewetkami i polędwiczkami oraz ryż z kurczakiem po chińsku.
Składniki:
- 250 g polędwiczek z kurczaka
- 2 kapusty bok choy
- 250 g pieczarek
- ½ szklanki mrożonego groszku
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała biała cebulka lub szalotka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki tartego imbiru
- Szczypiorek
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej łyżkę oleju w szerokiej patelni. Polędwiczki osusz, pokrój w cienkie paski, wyłóż na rozgrzany olej. Smaż aż mięso się zezłoci. Ściągnij z patelni i przełóż na talerz.
Krok 2
Umyj a następnie przekrój na połowy kapustki bok choy. Na tę samą patelni, na której smażyły się kurczaki, wlej łyżkę oleju a następnie wyłóż na nią kapustki. Obsmaż na złoto z obydwu stron. Przełóż na talerz.
Krok 3
Posiekaj w plastry pieczarki. Wyłóż na tę samą patelnię i usmaż na złoto. Zdejmij z patelni.
Krok 4
Posiekaj w plastry czosnek, cebulkę w piórka. Rozgrzej na tej samej patelni co poprzednio łyżkę oleju. Wysyp na niego czosnek i cebulę. Smaż 2-3 minuty. Dodaj imbir, zamieszaj, wlej 2 łyżki sosu sojowego i oleju sezamowego, dodaj mrożony groszek. Smaż 1-2 minuty. Dodaj do sosu ryż i obtocz w nim dokładnie każde ziarenko. Dodaj do ryżu odłożone warzywa i kurczaka. Wymieszaj i podawaj.
Smacznego!