Prosta, zdrowa sałatka, pełna rozmaitych smaków: pikantna dzięki rzodkiewce, aksamitna za sprawą łososia, skropiona orzechowym sosem.

To nie jest klasyczna sałatka COBB (przepis na wersję kanoniczną znajdziesz tutaj), ale jest od niej lżejsza i zdrowsza i lżejsza. Dodaliśmy do niej sos tahini, ale jeśli nie masz tahini w domu (to możesz  zrobić sos według tego przepisu:) to po prostu zrób prosty sos jogurtowy (jogurt, czosnek, cytryna), lub winegret (cytryna, oliwa, miód).

Tofu możesz zastąpić np. serem haloumi.

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 opakowanie sera tofu
  • 100 g wędzonego łososia
  • Główka sałaty rzymskiej
  • Szczypiorek
  • 1 łyżka oleju

Sos

  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Krok 1

Odciśnij ser tofu z nadmiaru wody, pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, usmaż tofu na złoto.

Krok 2

Umyj sałatę, porwij  na mniejsze kawałki. Rozłóż w dwóch misach. Pokrój w plastry jajka i rzodkiewki. Wyłóż je na sałatę, układając w osobne linie. Podobnie ułóż łososia i tofu.

Krok 3

Wymieszaj w miseczce składniki sosu. Polej nim sałatki.

Smacznego!