Prosta, zdrowa sałatka, pełna rozmaitych smaków: pikantna dzięki rzodkiewce, aksamitna za sprawą łososia, skropiona orzechowym sosem.
To nie jest klasyczna sałatka COBB (przepis na wersję kanoniczną znajdziesz tutaj), ale jest od niej lżejsza i zdrowsza i lżejsza. Dodaliśmy do niej sos tahini, ale jeśli nie masz tahini w domu (to możesz zrobić sos według tego przepisu:) to po prostu zrób prosty sos jogurtowy (jogurt, czosnek, cytryna), lub winegret (cytryna, oliwa, miód).
Tofu możesz zastąpić np. serem haloumi.
Składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 opakowanie sera tofu
- 100 g wędzonego łososia
- Główka sałaty rzymskiej
- Szczypiorek
- 1 łyżka oleju
Sos
- 2 łyżki pasty tahini
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Krok 1
Odciśnij ser tofu z nadmiaru wody, pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, usmaż tofu na złoto.
Krok 2
Umyj sałatę, porwij na mniejsze kawałki. Rozłóż w dwóch misach. Pokrój w plastry jajka i rzodkiewki. Wyłóż je na sałatę, układając w osobne linie. Podobnie ułóż łososia i tofu.
Krok 3
Wymieszaj w miseczce składniki sosu. Polej nim sałatki.
Smacznego!