Genialna pasta do smarowania pieczywa lub zagryzania ze świeżymi warzywami, np. pokrojoną w słupki marchewką, cukinią lub rzodkiewką.

 

Nie kupuj w sklepie humusu – zrób własnoręcznie w domu, to prostsze niż myślisz. Wystarczy kilka składników, mikser kielichowy i super pyszny krem jest gotowy. Doskonale sprawdza się w roli bazy do robienia szybkich przekąsek, czy to na przyjęciu, czy to podczas pracy w domu, kiedy dobrze jest mieć pod ręką coś do przegryzienia.

Zrobienie humusu jest proste, trzeba mieć tylko składniki. Wielu domowych kucharzy do zrobieniem humusu własnoręcznie powstrzymuje brak tahinii – sosu, pełniącego kluczową rolę w tej potrawie. Nadaje mu zapach, smak i charakter. Sos można kupić w wyspecjalizowanych sklepach, choć nie tylko, bo jest coraz częściej dostępny w lepiej wyposażonych delikatesach. Można go też zrobić w domu, bo to naprawdę super prosta sprawa. Zrobienie domowego sosu tahini jest tak łatwe, że po prostu szkoda gadać – trzeba sos zrobić samemu.

Przepis na prosty sos tahini znajdziesz tutaj.

Dodajmy, że na Bliskim Wschodzie humus uchodzi za bardzo silny afrodyzjak. W Izraelu humus ma status potrawy kultowej.

Przepis pochodzi z bloga Gimmesomeoven.com

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki 400 ml
  • 2-4 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki dobrej jakości oliwy
  • 4 łyżki tahini (według tego przepisu)
  •  2 ząbki czosnku
  • Sok z jednej cytryny
  • ½ łyżeczki kuminu
  • Sól

Przygotowanie:

Krok 1

Włóż do misy miksera 2 łyżki tahini, dodaj 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody i 2 starte ząbki czosnku oraz sok z cytryny. Zmiksuj całość.

Krok 2

Wsyp do misy ze zmiksowanymi składnikami cieciorkę. Miksuj przez 3-4 minuty aż powstanie gładki krem. Dopraw kuminem, posól do smaku. Znowu zmiksuj. Jeśli krem jest zbyt gęsty, rozrzedź go 2 łyżkami zimnej wody.

Podawaj.