Tajemniczym składnikiem quiche z truskawkami jest wódka dodana do ciasta, która nadaje mu kruchości i chrupkości. Ciasto to podstawa, do farszu możecie wrzucić wszystko.

Quiche z truskawkami na cieście z wódką

Przepis na quiche z truskawkami może Wam się wydać skomplikowany, lecz w rzeczywistości jest bardzo łatwy. Jeśli macie robota kuchennego lub zwykły mikser, w którym można szybko zagnieść ciasto to całą robotę macie z głowy.

Według tego przepisu zrobicie ciasta na dużą formę do tarty i jeszcze Wam zostanie. Warto jednak zrobić więcej ciasta i wstawić do lodówki, gdzie spokojnie może posiedzieć kilka dni i za jakiś czas wyciągnąć, żeby zrobić np. owocową tartę.

Możecie o połowę zmniejszyć ilość składników i zrobić zwykłą, małą tartę.

Jeśli chodzi o nadzienie to możecie wrzucić do niego wszystkie warzywa jakie macie, albo resztki pieczonego mięsa z obiadu. My dodaliśmy papryki, które wcześniej upiekliśmy razem ze spodem do tarty. Wtedy też upiekliśmy prosciutto, żeby było chrupiące.

Pewnie zaskoczy Was wódka w składzie ciasta. Alkohol ma jednak bardzo dobry wpływ na ciasto, które staje się jeszcze bardziej kruche. Możecie dodać dowolny alkohol, ale uważajcie na whisky, czy koniaki, bo ich dębowy posmak może być wyczuwalny w gotowym quiche.

Przepis na ciasto pochodzi z bloga Thekitchn.com

Wypróbujcie też przepis na prostą tartę z patelni z truskawkami

Quiche z truskawkami, papryką i brokułem

Składniki:

Ciasto

  • 550 g mąki
  • 4 łyżki bardzo zimnej wódki
  • 4 łyżki bardzo zimnej wody
  • 220 g zimnego masła (1 i ¼ kostki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Farsz

  • 1 mała upieczona czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 mała upieczona żółta papryka pokrojona w kostkę
  • Garść różyczek brokuła zblanszowanych we wrzątku
  • Kilka plastrów prosciutto upieczonych i pokruszonych na mniejsze kawałki
  • Garść ładnych truskawek pokrojonych na połówki
  • 250 ml mleka (szklanka)
  • 100 ml śmietany 12 proc. (mniej niż połowa szklanki)
  • ½ szklanki tartego parmezanu lub innego twardego sera
  • Ser feta – wedle uznania, 30 g wystarczy

Przygotowanie:

Krok 1
Masło pokrój na kostki (16-20 kostek). Wstaw do lodówki lub zamrażalnika, żeby było bardzo zimne. Wystudź w lodówce wódkę i wodę.

Krok 2
Przesiej mąkę do misy, wsyp łyżeczkę soli i cukru. Wymieszaj razem. Dodawaj stopniowo masło i wcieraj szybko rękami w mąkę.

Krok 3
Kiedy powstanie już kruszonka dodaj połowę, czyli po 2 łyżki wódki i wody do mąki. Szybko wetrzyj w ciasto i zagnieć. Weź kawałek ciasta między palce i ściśnij – jeśli ciasto trzyma się razem, jest już gotowe, jeśli nadal jest kruszonką dodaj więcej wódki i wody. Staraj się szybko zagniatać ciasto, żeby nie rozgrzewać go za nadto dłońmi.

Krok 4
Kiedy ciasto jest gotowe uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

Krok 5
Wyjmij ciasto z lodówki, spłaszcz kulę w dysk. Odetnij dwa duże kawałki foli spożywczej, włóż między nie ciasto i rozwałkuj na cienki placek. Ciasto możesz wałkować też na podsypanej delikatnie mąką stolnicy. Metoda z folią jest wygodniejsza.

Krok 6
Przełóż rozwałkowany płat ciasta na formę do tarty, i mocno dociśnij do dna i ścianek naczynia, posmaruj całość rozkłóconym jajkiem, wstaw do lodówki na godzinę.

Krok 7
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż dno papierem do pieczenia i wysyp na niego drobną fasolkę, ryż, cieciorkę i dokładnie wypełnij tak, aby obciążenie przylegało do brzegów. Wstaw do piekarnika na 15 minut, aż brzegi ciasta się przyrumienią. Wyjmij ciasto z piekarnika, zdejmij obciążenie i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut.

Krok 8
Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Przygotuj nadzienie. Do głębokiej misy przełóż papryki, smażony boczek, lub prosciutto, ugotowane brokuły, podzielone na różyczki. Do osobnej miski wbij 3 duże lub 4 małej jajka rozkłóć rózgą. Wlej do masy szklankę mleka (250 ml), pół szklanki śmietany 12 proc. Wymieszaj. Zalej nim składniki farszu, a następnie wylej ostrożnie całość na dno tarty. Na wierzchu ułóż truskawki pokrojone na połówki i posyp wierzch pokruszoną fetą. Wstaw do piekarnika i piecz 40-45 minut, aż środek tarty zetnie się, a brzegi będą ładnie podpieczone.
Podawaj z sałatą skropioną cytryną.
Smacznego!