Szparagi z sosem z suszonych pomidorów to wspaniałe połączenie smaków słodkich z kwaśnych oraz chrupkich szparagów i miękkich jajek.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Szparagi z sosem z suszonych pomidorów to lekki lancz, lub kolacja, danie łatwe i szybkie do zrobienia. Najważniejszy jest tu sos pomidorowy: wyrazisty i pikantny. Warto go lekko wyostrzyć, wtedy jest najlepszy. Poziom ostrości zależy jednak od ciebie.
Szparagi z sosem z suszonych pomidorów łączą w sobie słodycz warzyw z kwaskowatością sosu. Połączenie może wydać ci się nieoczywiste, ale uwierz, że działa. Prawda jest taka, że trudno znaleźć jakiś mega oryginalny przepis na szparagi, bo same w sobie są pyszne i smakują doskonale nawet wyciągnięte prosty z wody. Niemniej, warto czasem spróbować czegoś niecodziennego.
Szparagi z sosem z suszonych pomidorów podpatrzyliśmy na blogu sióstr Hemsley.
Spróbuj innych przepisów na szparagi, np. szparagi z makaronem w maślanym sosie.
Przeczytaj też poradnik jak ugotować szparagi.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 pęczek zielonych szparagów
- Szczypta cukru
- 2 łyżeczki masła
- 6 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- Kawałek ostrej papryczki (3-4 cm) – opcjonalnie
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Do misy miksera włóż 6 pomidorów suszonych, ząbek czosnku, kawałek papryczki chilli, wlej 4 łyżki oleju i pół łyżeczki cytryny. Zmiksuj na gładko. Posól do smaku.
Sos możesz zmiksować również mikserem ręcznym.
Krok 2
Umyj szparagi, odetnij zdrewniałe końce. Zagotuj w szerokim rondlu nieco wody – tyle, żeby zanurzyły się w niej szparagi. Kiedy zawrze, dodaj szczyptę cukru, wrzuć do niej szparagi, zmniejsz ogień o gotuj 3 minuty. Odcedź. Rozgrzej na patelni łyżeczkę masła, wrzuć na nie szparagi i obsmaż je ze wszystkich stron. Posól. Odstaw i trzymaj pod przykryciem.
Krok 3
Rozgrzej na patelni łyżeczkę masła, kiedy się zapieni wbij na nie 4 jajka. Przykryj i smaż na małym ogniu aż żółtka zetną się do pożądanego przez ciebie stanu.
Krok 4
Na talerzach rozprowadź sos, połóż na nim szparagi, a na wierzchu jajka sadzone.
Podawaj.
Smacznego!