Zupa krem z fasoli jest niesłychanie prostym i bardzo sycącym daniem. Ma przy tym elegancki wygląd i aksamitną konsystencję.
Czas: 20 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2
Zupa krem z fasoli to alternatywny sposób na klasyczną zupę fasolową. Ma intensywny fasolowy smak, ale jest bardziej elegancka i można ją podać na proszony obiad. Bardzo ładny efekt daje polanie zupy paprykową oliwą. Jeśli nie lubisz ostrych smaków, zamiast pieprzu dodaj słodkiej papryki.
Zupa krem z fasoli nadaje się też do innych modyfikacji: zamiast mleka kokosowego możesz użyć zwykłej śmietany, albo nawet jogurtu, choć tu trzeba uważać, żeby zupa nie stała się zbyt kwaskowa.
Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com
Składniki:
- 2 puszki białej fasoli (2×400 ml)
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- Kawałek selera korzeniowego (1-2 szklanki pokrojonego w kostkę)
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich albo przyprawy włoskiej (przepis jak ją zrobić jest tutaj)
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju
- Bulion lub woda do rozrzedzenia kremu
Na paprykowy olej
Przygotowanie:
Krok 1
Posiekaj szalotki, czosnek, pokrój w kostkę selera. Rozgrzej w garnku 2 łyżki oleju a następnie wsyp na niego szalotki i selera oraz zioła prowansalskie lub przyprawę włoską. Smaż na średnim ogniu, tak żeby nie przypalić szalotek, około 5 minut. Dodaj czosnek, smaż jeszcze minutę.
Krok 2
Przepłucz fasolę na sicie i dodaj do warzyw. Zamieszaj, zalej całość wodą, tak, żeby tylko przykryła składniki. Zagotuj, przykryj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu 10 minut.
Krok 3
W międzyczasie przygotuj paprykowy olej: wlej olej do małego rondelka, wsyp papryki i podgrzewaj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż olej zacznie pachnieć papryką.
Krok 4
Odkryj garnek z fasolą, wlej puszkę mleka kokosowego, i zmiksuj na gładką masę. Następnie przetrzyj przez sito. Dopraw do smaku solą. Możesz rozrzedzić zupę wodą lub bulionem. Podgrzej, wlej na talerze i skrop paprykowym olejem.
Smacznego!