Zupa krem z fasoli jest niesłychanie prostym i bardzo sycącym daniem. Ma przy tym elegancki wygląd i aksamitną konsystencję.

Czas: 20 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

Zupa z fasoli
Zupa krem z fasoli to po prostu zupa z fasoli, albo inaczej fasolowa, tyle tylko, że zrobiona ciut inaczej

Zupa krem z fasoli to alternatywny sposób na klasyczną zupę fasolową. Ma intensywny fasolowy smak, ale jest bardziej elegancka i można ją podać na proszony obiad. Bardzo ładny efekt daje polanie zupy paprykową oliwą. Jeśli nie lubisz ostrych smaków, zamiast pieprzu dodaj słodkiej papryki.

Zupa krem z fasoli nadaje się też do innych modyfikacji: zamiast mleka kokosowego  możesz użyć zwykłej śmietany, albo nawet jogurtu, choć tu trzeba uważać, żeby zupa nie stała się zbyt kwaskowa.

Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com

Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli (2×400 ml)
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • Kawałek selera korzeniowego (1-2 szklanki pokrojonego w kostkę)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich albo przyprawy włoskiej (przepis jak ją zrobić jest tutaj)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju
  • Bulion lub woda do rozrzedzenia kremu

Na paprykowy olej

  • 4 łyżki oleju
  • 11/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • Przygotowanie:

    Krok 1

    Posiekaj szalotki, czosnek, pokrój w kostkę selera. Rozgrzej w garnku 2 łyżki oleju a następnie wsyp na niego szalotki i selera oraz zioła prowansalskie lub przyprawę włoską. Smaż na średnim ogniu, tak żeby nie przypalić szalotek, około 5 minut. Dodaj czosnek, smaż jeszcze minutę.

    Krok 2

    Przepłucz fasolę na sicie i dodaj do warzyw. Zamieszaj, zalej całość wodą, tak, żeby tylko przykryła składniki. Zagotuj, przykryj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu 10 minut.

    Krok 3

    W międzyczasie przygotuj paprykowy olej: wlej olej do małego rondelka, wsyp papryki i podgrzewaj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż olej zacznie pachnieć papryką.

    Krok 4

    Odkryj garnek z fasolą, wlej puszkę mleka kokosowego, i zmiksuj na gładką masę. Następnie przetrzyj przez sito. Dopraw do smaku solą. Możesz rozrzedzić zupę wodą lub bulionem. Podgrzej, wlej na talerze i skrop paprykowym olejem.

    Smacznego!