Wegetariańskie chilli jest idealnym daniem na chłodniejsze dni: aromatyczne, rozgrzewające i sycące. Jego przygotowanie jest bardzo proste.
Przygotowanie: 40 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 duże
Wegetariańskie chilli to brzmi jak herezja, bo przecież podstawę tego meksykańskiego klasyka stanowi mielone mięso. Jak się okazuje wersja bez mięsa może być równie smaczna i treściwa. A do tego wegetariańskie chilli jest zdrowsze niż odmiana klasyczna.
Sprawdź też super przepis na jajka zapiekane w awokado.
Składniki:
- 1 litr passaty pomidorowej
- 1 słodki ziemniak
- 1 puszka cieciorki konserwowej
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 11/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki kminu
- ½ łyżeczki kolendry
- Świeża kolenda lub pietruszka do posypania
- 1 łyżka oleju
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Wlej do garnka passatę, dodaj małą cebulę, ząbek czosnku, liść laurowy, łyżkę masła. Wstaw na kuchenkę i podgrzewaj, aż passata się zagotuje. Wtedy zmniejsz temperaturę i gotuj bez przykrycia na bardzo małym ogniu.
Krok 2
W międzyczasie nastaw piekarnik na 200 stopni, następnie obierz batata, pokrój w kostkę, przełóż na tackę do pieczenia. Obok wysyp przepłukaną w zimnej wodzie cieciorkę. Posyp ją łyżeczką słodkiej papryki i pieprzu kajeńskiego, posól, polej łyżką oleju. Wymieszaj.
Wstaw warzywa do piekarnika. Piecz 30 minut. Przemieszaj cieciorkę w połowie pieczenia.
Krok 3
Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju, wysyp na niego posiekaną cebulę i przyprawy: łyżeczkę oregano, wędzonej papryki, pół łyżeczki kminu i kolendry, pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego (jeśli lubisz ostrzejsze chili). Zamieszaj i smaż 4-5 minut, aż cebula zmięknie. Dodaj posiekany ząbek czosnku, smaż jeszcze minutę. Zalej całość sosem pomidorowym (usuń z niego cebulę, czosnek i liść laurowy), dodaj upieczonego batata i cieciorkę oraz odsączoną fasolkę. Zamieszaj i duś na wolnym ogniu 5-10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim.
Wegetariańskie chili podawaj z awokado, tartym serem i łyżką jogurtu.
Smacznego!