To są naprawdę super chrupiąc nuggetsy, na dodatek zdrowe, bo upieczone, a nie smażone w głębokim tłuszczu. Cała tajemnica chrupkości tkwi w panierce.
Czas: 20 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Chrupiące pieczone nuggetsy, czyli zdrowe fast foody
Chrupiące nuggetsy są jednym z głównych wabików makdonaldów i innch kejefsi i niewielu jest takich, którzy potrafią się im oprzeć. Dlaczego? Bo są chrupiące:) Problem w tym, że są też smażone w głębokim tłuszczu, co nie jest sepcjalnie zdrowe.
Tymczasem efekt chrupkości można osiągnąć w inny sposób, uźywając odpowiedniej panierki i stosując wlaściwy sposób pieczenia. Chrupiące pieczone nuggetsy panieruje się w taki sam sposób jak klasyczne nuggetsy: mąka, jajko, bułka, tyle tylko, że zamiast bułki używamy pokruszonych płatków kukurydzianych wymieszanych z solidną ilością tartego parmezanu. Ser topiąc się w wysokiej temperaturze sprawia, że chrupiące pieczone nuggetsy pokrywają się przyjemnie chrupką skorupką.
Chrupiące pieczone nuggetsy trzeba piec w wysokiej temperautrze: 240 stopni. Obserwuj je podczas pieczenia, żeby się nie przypaliły.
Nuggetsy upieczone w ten sposób są naprawdę doskonałe: miękkie i soczyste w środku, przypieczone i chrupiące z zewnątrz.
Przepis na chrupiące pieczone nuggetsy pochodzi z bloga Gimmesomeoven.com
Jeśli wolisz bardziej klasyczną wersję nuggetsów, czyli smażoną, polecamy przepis na chrupiące kąski kurczaka macerowane w maślance i panierowane w mące.
Składniki:
- 500 g polędwiczek z kurczaka
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej (lub zwykłej)
- 0,5 szklanki tartego parmezanu
- 2 szklanki drobno pokruszonych płatków kukurydzianych*
- 2 jajka
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 kopiasta łyżeczka soli
- Olej do posmarowania rusztu
Przygotowanie:
Krok 1
Osusz polędwiczki, przekrój w poprzek na połowy. Posól, popieprz, posyp tymiankiem i oregano, czosnkiem i cebulą.
Krok 2
Przygotuj 3 misy, dwie szerokie, jedną głęboką. Do jednej szerokiej misy wsyp mąkę, do drugiej płatki kukurydziane i tarty parmenzan – wymieszaj go dobrze z płatkami. Do głębokiej misy wbij jajka i dokladnie rozkłóć rózgą lub widelcem.
Krok 3
Obtocz mięso w mące, strząśnij nadmiar, następnie przełóż do jajka i dokładnie w nim obtocz polędwiczki. Na koniec wrzuć mięso do misy z płatkami i dokładnie w nim zapanieruj. Odłóż na wysmarowany olejem ruszt lub blaszkę do pieczenia.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Włóż nuggetsy do piekarnika. Piecz 15 minut. Obróć w połowie pieczenia.
Podawaj z sosem pomidorowym oraz frytkami z pieca.
Smacznego!
* Przesyp płatki kukurydziane do woreczka foliowego i pokrusz przy pomocy wałka do ciasta. Przesyp do misy