Smażony ryż z kurczakiem to świetne danie typu left overs, bo można w nim spożytkować wcześniej upieczone mięso, lub wczorajszy ryż. Można je też zrobić ze świeżych składników.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

smażony ryż z kurczakiem

Smażony ryż z kurczakiem jest bardzo smacznym daniem o różnorodnych składnikach i ciekawym dresingu, zrobionym na bazie sosu sojowego, oleju sezamowego i imbiru. Smażony ryż z kurczakiem przygotowuje się dość podobnie jak potrawy typu stir fry z tym, że składniki są smażone osobno i odkładane na bok. Dopiero w finale łączą się ze sobą.

Przepis na smażony ryż z kurczakiem pochodzi z serwisu cooking.nyt.com

Polecamy inne nasze przepisy z ryżem smażonym: ryż yangchow z krewetkami i polędwiczkami  oraz ryż z kurczakiem po chińsku.

Składniki:

  • 250 g polędwiczek z kurczaka
  • 2 kapusty bok choy
  • 250 g pieczarek
  • ½ szklanki mrożonego groszku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała biała cebulka lub szalotka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki tartego imbiru
  • Szczypiorek
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej łyżkę oleju w szerokiej patelni. Polędwiczki osusz, pokrój w cienkie paski, wyłóż na rozgrzany olej. Smaż aż mięso się zezłoci. Ściągnij z patelni i przełóż na talerz.

Krok 2

Umyj a następnie przekrój na połowy kapustki bok choy. Na tę samą  patelni, na której smażyły się kurczaki, wlej łyżkę oleju a następnie wyłóż na nią kapustki. Obsmaż na złoto z obydwu stron. Przełóż na talerz.

Krok 3

Posiekaj w plastry pieczarki. Wyłóż na tę samą patelnię i usmaż na złoto. Zdejmij z patelni.

Krok 4

Posiekaj w plastry czosnek, cebulkę w piórka. Rozgrzej na tej samej patelni co poprzednio łyżkę oleju. Wysyp na niego czosnek i cebulę. Smaż 2-3 minuty. Dodaj imbir, zamieszaj, wlej 2 łyżki sosu sojowego i oleju sezamowego, dodaj mrożony groszek. Smaż 1-2 minuty. Dodaj do sosu ryż i obtocz w nim dokładnie każde ziarenko. Dodaj do ryżu odłożone warzywa i kurczaka. Wymieszaj i podawaj.

Smacznego!