Fińska zapiekanka z kapusty przypomina naszą lasagnę. Jest bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo sycąca.
Czas: 40 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Od Finlandii po Bałkany i Turcję z jednej strony i od Rosji po Francji na kierunku Wschód-Zachód. Tak wygląda europejskie Królestwo Kapusty, warzywa bardzo zdrowego, smacznego, ale które nie przyjęło się we wszystkich kuchniach. W każdym razie nigdzie nie jest tak celebrowana jak w naszej części kontynentu. W Polsce mamy milion i jeden potraw z kapusty. Gotowana kapusta stanowi też jeden z centralnych punktów kuchni austriackiej. Turcy mają swoją kapuskę, nazwę i danie zapożyczone od Rosjan. Na Białorusi i na Ukrainie kapusta darzona jest wielką estymą, nawet Francuzi doceniają smak i urok kapusty, co tylko potwierdza ich renomę unikalnych smakoszy. Na świecie z dań na kapustę najbardziej znany jest niemiecki sauerkraut, które przy naszym bigosie wygląda jak ubogi krewny, no ale o naszym bigosie mało kto słyszał.
Jeszcze bardziej niszowa potrawą jest kaalilaatikko –zapiekanka z kapusty, ryżu, mięsa, danie będące fundamentem fińskiej kuchni na równi ze śledziem. Jest bardzo łatwe do zrobienia i zaskakująco pyszne. Polecamy wszystkim amatorom kapusty, jako miłą odmianę od kapuśniaków, łazanek i bigosów. Zapiekankę można przyrządzić z każdym rodzajem mielonego mięsa. My zrobiliśmy kapustę z indykiem.
Przepis pochodzi z bloga Savorylotus.com
Składniki:
- ½ główki kapusty (2 szklanki posiekanej)
- 250 g mielonego indyka
- 1 szklanka ryżu
- Mała cebula
- Olej do natłuszczenia formy)
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka miodu
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Zagotuj dwie szklanki wody. Wsyp do niej ryż. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.. Odcedź i przelej zimną wodą
Krok 2
Drobno posiekaj kapustę nożem, albo w malakserze, lub zetrzyj na tarce, jeśli nie masz ostrego noża. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki masła, wsyp na rozgrzany tłuszcz. Smaż na średnim ogniu przez 2 minuty mieszając kapustę. Przykryj rondel, zmniejsz ogień i duś kapustę przez 10 minut.
Krok 3
Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Wysyp na nie drobno posiekaną cebulę. Smaż mieszając od czasu do czasu przez 5 minut.
Krok 4
Dodaj do cebuli mielone mięso. Smaż na dość intensywnym ogniu rozdrabniając mięso szpatułką na drobne kawałki. Smaż 5-6 minut aż mięso zbrązowieje i nie będzie w nim czerwonych kawałków.
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wysmaruj płaską formę do pieczenia olejem. Kapustę połącz z ryżem i mięsem. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, łyżeczką miodu i majerankiem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez na 25 minut.
Podawaj z dobrym pieczywem.