Spaghetti z kurkami i krewetkami w maślanym, winnym sosie, jest daniem wykwintnym, a przy tym bardzo prostym do zrobienia. Pachnie lasem i morzem, jest delikatne, ale z charakterem.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 duże

Zaczął się sezon na kurki. Pieprznik jadalny, bo taka jest botaniczna nazwa grzybka, specjalnie apetycznie nie brzmi, ale w istocie jest to jeden z najsmaczniejszych, najbardziej aromatycznych grzybów. Dlatego świetnie czuje się w towarzystwie innego, pachnącego składnika: krewetek. Spaghetti z kurkami i krewetek to esencja dojrzałego lata, połączenie zapachu morza i lasu, aromatu kojarzącego się ze słońcem, wypoczynkiem i wakacjami.

Spaghetti z kurkami i krewetkami jest bardzo łatwe do zrobienia, a zasługuje na to, żeby być ozdobą najbardziej wystawnego stołu.

Kilka uwag do przygotowywania tego dania: sos najlepiej przygotowywać na zwykłej, nie teflonowej patelni. Wtedy, podczas smażenia w dość wysokiej temperaturze drobinki kurek i krewetek przywierają do dna, które później zalane winem i z nim zmieszane, tworzą aromatyczny sos. I jeszcze jedno: na koniec do sosu warto dodać jest zimnego masła, wtedy będzie jeszcze bardziej aksamitny.

Polecamy Wam również przepis na pyszne spaghetti z rydzami i prosciutto. Sezon na rydze zacznie się dopiero za jakiś miesiąc z hakiem, ale warto mieć ten przepis w pamięci.

Składniki:

  • Krewetki mrożone, surowe 300 g
  • Kurki świeże – pudełko, 200 g
  • 1 szalotka lub mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek masła
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ szklanki białego, wytrawnego wina
  • ½ opakowania makaronu spaghetti
  • Kilka gałązek świeżego tymianku lub pół łyżeczki suszonego
  • 2-3 łyżki siekanej zieleniny: bazylii, pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Krok 1

Oczyść dokładnie kurki, rozmroź krewetki i, jeśli są w pancerzykach, obierz je. Posiekaj drobno szalotkę, czosnek w plastry.

Krok 2

Do dużego garnka wlej 2-3 lity zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, wsyp do wody łyżkę soli, następnie makaron, zmniejsz temperaturę i gotuj na dość intensywnym ogniu przez 10 minut (lub minutę dwie dłużej, jeśli nie lubisz makaronu al dente). Odcedź, ale zachowaj trochę wody z makaronu.

Krok 3

Kiedy makaron się gotuje zrób sos. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy, dodaj 2 łyżki masła, a kiedy się zapieni, wsyp szalotkę. Smaż mieszając około minuty. Następnie wyłóż na patelnię kurki, dodaj tymianek i smaż często mieszając około 5 minut, aż grzyby zrumienią się i zaczną ładnie pachnieć. Posól do smaku. Zdejmij z patelni i przełóż na talerz.

Krok 4

Na tę samą patelnię wyłóż 2 oliwy i  2 łyżki masła, a kiedy się zapieni dodaj krewetki. Smaż na intensywnym ogniu po jednej minucie z każdej strony. Zdejmij z patelni i przełóż na talerz z krewetkami.

Krok 5

Na tę samą patelnię wysyp posiekany czosnek smaż minutę, a następnie wlej pół szklanki wytrawnego wina. Przy pomocy drewnianej szpatułki zeskrob cały smak z kurek i krewetek jaki przywarł do dna. Dołóż łyżkę masła. Gotuj sos na intensywnym ogniu, żeby mocno go zredukować – powinien być dość gęsty. Przełóż na patelnię krewetki i kurki, obtocz w sosie. Chwilę podgrzewaj. Wlej na patelnię kilka łyżek wody spod makarony, rozprowadź w sosie. Przełóż do sosu makaron, wymieszaj dokładnie. Posyp zieleniną. Wykładaj na talerze.

Smacznego!