Pyszne danie śniadaniowe, albo prosty deser. Czereśnie zapiekane w naleśniku to rodzaj owocowego dutch baby, albo francuskiego clafoutis, czyli bardzo łatwa i szybka do zrobienia przekąska w letni, słoneczny poranek.
Czas: 5 minut przygotowań, 20 minut na odpoczynek dla ciasta, 30 minut na pieczenie
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2 bardzo duże
Czereśnia, trześnia, albo czerecha – jeden z najbardziej smakowitych i seksownych owoców. Okrągły, błyszczący, jędrny i słodki. Lato, świeżość i młodość skondensowane w połyskliwej kuleczce.
Czereśnie są kopalnią soli mineralnych i witamin, działają odmładzająco i korzystnie wpływają na stawy i tarczycę. A przy tym wszystkim są przepyszne. Najlepiej smakują rwane prosto z drzewa, albo świeżo zebrane. Niespecjalnie nadają się do robienia przetworów: soków, dżemów, jak i ciast. Ale z tym naleśnikiem smakują idealnie. Delikatne naleśnikowe ciasto świetnie komponuje się z lekko twardymi czereśniami. Polecamy!
Składniki:
- Szklanka mleka (250 ml)
- 1/2 szklanki mąki (65 g)
- Szklanka wydrylowanych czereśni
- 3 jajka
- 2 łyżki stopionego masła (plus ewentualnie łyżka na posmarowanie formy do pieczenia)
- 1 łyżeczka cukru (plus opcjonalnie puder do posypania gotowego naleśnika)
- Pół łyżeczki aromatu waniliowego kub olejku waniliowego
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1
Na patelni z metalową rączką rozpuść 2 łyżki masła. Do dość głębokiej misy wbij 3 jajka, wlej szklankę mleka, dodaj szczyptę soli, pół łyżeczki ekstraktu waniliowego, stopione masło, łyżeczkę cukru i zmiksuj całość albo ubij lekko trzepaczką. Dodawaj stopniowo mąkę aż uzyskasz gładkie ciasto. Odstaw na 20 minut.
Krok 2
Umyj i wydryluj szklankę czereśni. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Weź patelnię, w której topione było masło, posmaruj brzegi tłuszczem, jaki został na dnie, wylej do niej ciasto a na wierzch wyłóż czereśnie.
Wstaw do piekarnika. Zapiekaj 20-30 minut.
Jeśli nie masz patelni z metalową rączką użyj wysmarowanej masłem formy do zapiekania o dość szerokim dnie.