Jeśli unikacie dań z kaczką, ponieważ uważacie, że są to trudne potrawy, to musicie spróbować tego przepisu. Kaczka w sosie pomarańczowym to najprostsza rzecz na świecie.

Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 20 minut

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 2

Jedenaście jest głównych składników kuchni francuskiej: cebula, czosnek, trufle, zioła prowansalskie, pomidory, grzyby, sery, wołowina, mąka, jajka, masło i śmietana. Godziłoby się dodać jeszcze jeden: kaczkę. Z Francji pochodzi kaczka rouen, jeden z najlepszych gatunków kaczek hodowlanych, wymagających specjalnej opieki, bo są delikatne i wrażliwe na warunki w jakich żyją.

Filety l’Orange do kanonu kulinarnego weszły dopiero w latach 60. Przepis jest jednym z najczęściej kopiowanych receptur na całym świecie, czemu trudno się dziwić, gdyż jest to danie niezwykle proste, a przy tym wykwintne i smaczne. Kluczowe są tu dwa elementy: zawiesisty sos pomarańczowy, słodki i aromatyczny oraz dobrze wysmażona kaczka. Z tym przepisem wyjdzie Wam i jedno i drugie.

W oryginalnym przepisie sos pomarańczowy robiony jest z dodatkiem bulionu drobiowego, my z niego zrezygnowaliśmy, ponieważ ugotowany na samych pomarańczach jest lżejszy i bardziej cytrusowy.

Przepis pochodzi z serwisu Thespruceeats.com

Składniki:

  • 2 filety z kaczki
  • Pieprz i sól

Sos

  • 4 łyżi cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki octu winnego
  • Sok z 4 pomarańczy
  • 1 mała szalotka drobno posiekana
  • Filety wykrojone z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Krok 1

Zacznij od sosu. Wlej do rondla 2  łyżki wody i wsyp do niej 4 łyżki cukru, zacznij podgrzewać. Mieszaj, żeby roztopić cukier w wodzie. Kiedy syrop zagotuje się, na powierzchi pojawią się bąble, a płyn zmieni kolor na brązowy, wlej do rondla sos pomarańczowy, 2 łyżki octu winnego, posiekaną szalotkę i otartą skórkę z pomarańczy. Mieszaj, żeby połączyć składniki. Uwaga! Syrop jest bardzo gorący! Zmniejsz ogień i gotuj, aż sos zgęstnieje. Wtedy włóż do niego 2 łyżki zimnego masła i rozprowadź w syropie. Zdejmij rondel z ogni i odstaw.

Krok 2

Kaczkę wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym, ostrym nożem natnij skórę w kratkę. Posól i popierz. Rozgrzej mocno patelnię (najlepiej z nieprzywierającą powierzchnią). Połóż na niej filety skórą do dołu. Smaż na intensywnym ogniu przez 2 minuty, po czym przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Zmniejsz ogień na średni, ponownie przewróć filety skórą do dołu i smaż 9-10 minut. Po tym czasie odwróć mięso skórą ku górze i smaż kolejne 9 minut.

Przełóż filety na talerz, przykryj folią aluminiową i dam im odpocząć z 5-10 minut. Następnie pokrój na plastry i podawaj z sosem pomarańczowym. Kaczka świetnie smakuje z kaszą gryczaną.