Gniocchi z twarogu to właściwie nic innego jak nasze polskie pierogi leniwe tyle tylko, że podane w inny sposób – nie na słodko, ale z pysznym sosem marinara.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Nie za trudne
Liczba porcji: 2 duże
Gniocchi z sera riccota to klasyka włoskiej kuchni. Delikatne jak puch kluseczki podawane na sto różnych sposobów. Pierogi leniwe to z kolei fundament kuchni polskiej, kiedyś stała i nieśmiertelna pozycja menu barów mlecznych i stołówek.
Postanowiliśmy zrobić kuchnię fusion i połączyć obydwie tradycje kulinarne. Z polskiej kuchni wzięliśmy twaróg, z którego robione są pierogi leniwe, z włoskiej sposób cięcia klusek, a przede wszystkim sposób podania. Pierogi leniwe cięte są z ukosa, na dość długie kluski. My zdecydowaliśmy się na drobne kluseczki, bardziej w stylu gniocchi.
Pierogi leniwe podaliśmy z sosem marinara, czyli dość długo duszonym sosem pomidorowym. Lekko kwaskowe kluseczki rewelacyjnie smakują z równie kwaskowym sosem. Pierogi leniwe a la gniocchi świetnie smakują też z pesto wszelkiego rodzaju, albo, jak klasyczne gniocchi, przysmażone na maśle z szałwią.
Jak zrobić kluski?
To dobre pytanie. Jak zrobić kluski, żeby były mięciutkie, ale równocześnie sprężyste? Zawsze to powtarzamy, że zrobienie klusek, gniocchi wymaga pewnej wprawy, a przede wszystkim uwagi. Grzech pierworodny kucharzy z nieco mniejszym stażem w tym zakresie polega na tym, że dodają za dużo mąki do podstawowego składnika (ziemniaków, sera), gdyż konsystencja ciasta wydaje im się za luźna. To błąd, który często kończy się tym, że kluski są twarde jak sumienie polityka.
Z drugiej strony, jeśli mąki będzie za mało, kluski rozpłyną się w wodzie jak miłe senne marzenie. Jak zatem zrobić kluski, żeby wyważyć między kulinarną Scyllą o Charybdą?
Kiedy robisz ciasto, nie przesadzaj z mąką. Nich będzie sobie ono luźne, nie musi być zwięzłe i zwarte jak ciasto na pierogi, czy pizzę. Mąkę warto dodawać dopiero na etapie toczenia wałków, z których wykroisz kluski, albo pierogi leniwe. Podsyp blat mąką (świetnie sprawdzi się mąką ziemniaczana, która jest doskonałym spoiwem składników), wyłóż na nią ciasto (może się kleić, nic to:), oprósz z góry mąką i zacznij wałkować wałeczek, podsypując go delikatnie mąką, gdyby kleił się do rąk lub do blatu. Ale znowu: rób to ostrożnie, bez przesady. W ten sposób zrobisz kluski leniwe, albo gniocchi z buraczków – jeśli spróbujesz tego przepisu na początku nie uwierzysz, że z tak rzadkiego ciasta można zrobić kopytka. A można!
I kolejna podpowiedź jak ugotować kluski: jeśli ciasto jest luźne, gotuj je krótko – minuta od wypłynięcia na powierzchnię wody wystarczy. Kluseczki będą delikatne, ale nie rozpadną się.
Przepis na pierogi leniwe wzorowany jest na wpisie na blogu Gimmesomeoven.com
Składniki:
- 400 g sera białego (twarogowy, almette, serek włoski)
- 2 żółtka
- 1 szklanka mąki najlepiej 00 (240 ml lub 128 g)
- ½ szklanki tartego parmezanu
- 1 płaska łyżeczka soli
- Sos marinara według tego przepisu
Przygotowanie:
Krok 1
Jeśli używasz wilgotnego sera z dużą ilością wody, połóż na blacie podwójnie złożony ręcznik papierowy, wyłóż na niego ser, rozpłaszcz, przykryj kolejną warstwą ręcznika i odciśnij nadmiar wilgoci.
Przełóż ser do misy i zmiksuj ręcznym robotem. Dodaj sól i żółtka. Wymieszaj. Wsyp mąkę i zagnieć ciasto.
Krok 2
Podsyp blat mąką, wyłóż na nie ciasto. Pokrój na małe kawałki. Z każdego kawałka utocz wałek, gruby na centymetr, podsypując delikatnie mąką, gdyby ciasto kleiło się do stołu lub rąk. Pokrój ostrym nożem na małe kluseczki.
Krok 3
Zagotuj w garnku sporą ilość wody. Gotuj kluski partiami. Krótko – 40-60 sekund od wypłynięcia na powierzchnię wystarczy.
Wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj podsmażone na maśle, z sosem pomidorowym lub dowolnym pesto.