Pieczony łosoś w glazurze zalicza się do dań z kategorii najprostszych. Nie trzeba mieć żadnych umiejętności kulinarnych, żeby zrobić szybki i pyszny obiad.
Czas: 25 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2
Super proste danie: pieczony łosoś w glazurze
Pieczony łosoś w glazurze to czysta przyjemność robienia jedzenia. Składniki wystarczy przyprawić, wstawić do piekarnika i gotowe. Łososia możesz upiec z dowolnymi warzywami, które nie wymagają długiej obróbki cieplnej: ze szparagami – tak jest w oryginalnym przepisie, który przeczytaliśmy na blogu Juliasalbum.com – albo z kalafiorem, brukselką lub kalarepką, czy nawet rzodkiewką (pieczona jest pyszna).
Tak upieczony łosoś świetnie nadaje się na lancz do pracy. Tak wiemy, że odgrzewanie ryby w zakładowej kuchni może wywołać protesty koleżeństwa, ale łosoś jest mało inwazyjny jeśli chodzi o kwestie zapachowe. Pieczony łosoś w glazurze bardzo dobrze smakuje z ryżem, choć można go podać np. z kaszą bulgur, albo z kaszą orkiszową.
Polecamy inne przepisy z naszego bloga na pieczone ryby, np. pyszne quiche z ziemniaków z łososiem, albo łososia z musztardowej glazurze.
Składniki:
- 400-500 g łososia
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżeczki miodu
- ½ szklanki tartego parmezanu
- Główka brokuła
- 1 łyżka czosnku w proszku
- 2 łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj brokuła, podziel na różyczki. Wyłóż na blaszkę do pieczenia. Polej olejem, posyp czosnkiem, posól. Rozsuń brokuła na boki. Na wolny miejscu połóż filety z łososia. Posól i popieprz łososia. Wymieszaj musztardę z miodem,. Posmaruj glazurą rybę, a następnie posyp tartym parmezanem.
Krok 2
Nastaw piekarnik na 200 stopni. Wstaw blaszkę z brokułem i łososiem do piekarnika i piecz 15-20 minut, w zależności od grubości filetów. Pieczony łosoś w glazurze gotowy!
Podawaj z ryżem lub kaszą bulgur.
Smacznego!