Pieczone udka z ziemniakami zrobi każdy, nawet jeśli niespecjalnie umie gotować. Jest to też idealne danie dla leniwych, bo nie wymaga właściwie pracy.

Czas: 1 godzina

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

pieczone udka
Skórka na pieczonych udkach jest chrupiąca, a mięso bardzo delikatne

Pieczone udka z ziemniakami to danie tyleż proste co niesamowicie smaczne. Kurczak jest przypieczony i bardzo aromatyczny za sprawą prostej marynaty. Naszym zdaniem to najlepsza marynata do kurczaka. Jak ją zrobić znajdziesz info w przepisie. Dodamy tylko, że pieczone udka smakują jeszcze lepiej jeśli do marynaty dodasz posiekaną z grubsza cytrynę, z której został wyciśnięty sok. Marynata do kurczaka nabiera tym samym jeszcze głębszego, cytrynowego smaku. Możesz dodać kawałki cytryny wraz z udkami do naczynia z ziemniakami i szalotką.

Przepis na pieczone udka pochodzi z serwisu Simplerecipes.com.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 łyżki musztardy (najlepiej Dijon)
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 4 łyżki oleju
  • 6 małych ziemniaków
  • 4 średnie szalotki
  • 4 ząbki czosnku zmiażdżone
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • ½ szklanki piwa lub wina (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki do posypania gotowego dania

Przygotowanie:

Krok 1

Zamarynuj kurczaka. Połącz w miseczce 2 łyżki musztardy, 2 łyżki oleju, sos z cytryny, 2 łyżeczki papryki, 1 łyżeczkę soli. Wymieszaj. Zalej marynatą udka, dobrze obtocz w niej kurczaka. Odstaw.

Krok 2

Umyj warzywa. Ziemniaki pokrój na połowy, szalotki wzdłuż na ćwiartki. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj zmiażdżony czosnek, polej 2 łyżkami oleju, przypraw tymiankiem i rozmarynem, posól i popieprz (po płaskiej łyżeczce), dobrze wymieszaj. Połóż na wierzch udka z kurczaka. Podlej całość piwem lub winem.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Wstaw na środkową półkę kurczaka. Piecz 30 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, wysyp na wierzch pomidorki. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 20-30 minut.

Gotowe. Podawaj pieczone udka z ziemniakami i pomidorkami. Smacznego!