Pyszne wegetariańskie danie. Pieczony bakłażan jest mięciutki i soczysty, soczewica i kalafior lekko al dente. Do tego aromatyczne, zawiesiste pesto z rukoli i słonecznika.

Czas: 40 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

 

Gąbczasty, bez specjalnego smaku, czasem gorzki – tak na pozór prezentuje się bakłażan. Wstaw go do piekarnika, a przekonasz się na co go stać. Pieczony bakłażan zmienia się w przepyszne danie. Trzeba go jednak dobrze upiec, żeby pozbyć się wilgoci, jakiej ma w sobie całkiem sporo. Dobrze, czyli dość długo – 45 minut. W tym przepisie czas pieczenia jest krótszy – pół godziny, za to w wysokiej temperaturze – 230 stopni. Na koniec, żeby ładnie się zrumienił warto jest go wstawić na chwilę pod sam gril.

Danie jest meg proste. Pieczony bakłażan robisz w ten sposób, że kroisz go na połowy i tniesz głęboko miąższ w kartkę. Następnie trzeba go posolić i odstawić, żeby pozbyć się goryczki. Potem wystarczy dobrze go naoliwić:) i wstawić do piekarnika.

Pieczony bakłażan jest kremowy i delikatny. Świetnie pasuje do niego prosta sałatka na ciepło z soczewicy. Najlepsza będzie zielona, bo choć potrzebuje więcej czasu na ugotowanie niż czerwona, jest bardziej jędrna, zachowuje kształt ziarenek i dobrze łączy się z miękkim bakłażanem.

Składniki:

  • 1 duży bakłażan lub dwa małe
  • 1/2 główki kalafiora
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju

Pesto

  • Garść rukoli
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 3 łyżki parmezanu
  • 3 łyżki oleju
  • Sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj bakłażana, przekrój  na połowy, natnij miąższ nożem w kratkę, posól. Odstaw.

Umyj kalafiora, pokrój na różyczki. Skrop łyżką oleju, posól.

Nastaw piekarnik  na 230 stopni.

Kiedy piekarnik się nagrzeje, zmyj sól z bakłażana, każdą połówkę posmaruj łyżką oleju.  Posól. Wstaw do piekarnika przecięciem do góry. Wstaw do piekarnika również kalafiora.

Krok 2

Umyj warzywa, obierz marchew i selera, pokrój w kostkę. Drobno posiekaj cebulę. Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju, wysyp na nią cebulę, marchew i selera. Smaż 5 minut, mieszając co jakiś czas. Wsyp soczewicę i drobno posiekany ząbek czosnku. Smaż jeszcze minutę. Zalej 2 szklankami wody. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu 25 minut.

Krok 3

W międzyczasie zrób pesto. Włóż do misy miksera słonecznik, dodaj parmezan. Zmiksuj. Dodaj rukolę, oliwę, sok z cytryny. Ponownie zmiksuj. Rozrzedź wodą jeszcze raz zmiksuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Krok 4

Wyjmij bakłażany i kalafiora z piekarnika. Wyłóż na talerze soczewicę, połóż obok bakłażana i różyczki pieczonego kalafiora. Polej pesto. Smacznego!