Pyszne wegetariańskie danie. Pieczony bakłażan jest mięciutki i soczysty, soczewica i kalafior lekko al dente. Do tego aromatyczne, zawiesiste pesto z rukoli i słonecznika.
Czas: 40 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Gąbczasty, bez specjalnego smaku, czasem gorzki – tak na pozór prezentuje się bakłażan. Wstaw go do piekarnika, a przekonasz się na co go stać. Pieczony bakłażan zmienia się w przepyszne danie. Trzeba go jednak dobrze upiec, żeby pozbyć się wilgoci, jakiej ma w sobie całkiem sporo. Dobrze, czyli dość długo – 45 minut. W tym przepisie czas pieczenia jest krótszy – pół godziny, za to w wysokiej temperaturze – 230 stopni. Na koniec, żeby ładnie się zrumienił warto jest go wstawić na chwilę pod sam gril.
Danie jest meg proste. Pieczony bakłażan robisz w ten sposób, że kroisz go na połowy i tniesz głęboko miąższ w kartkę. Następnie trzeba go posolić i odstawić, żeby pozbyć się goryczki. Potem wystarczy dobrze go naoliwić:) i wstawić do piekarnika.
Pieczony bakłażan jest kremowy i delikatny. Świetnie pasuje do niego prosta sałatka na ciepło z soczewicy. Najlepsza będzie zielona, bo choć potrzebuje więcej czasu na ugotowanie niż czerwona, jest bardziej jędrna, zachowuje kształt ziarenek i dobrze łączy się z miękkim bakłażanem.
Składniki:
- 1 duży bakłażan lub dwa małe
- 1/2 główki kalafiora
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
Pesto
- Garść rukoli
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 3 łyżki parmezanu
- 3 łyżki oleju
- Sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj bakłażana, przekrój na połowy, natnij miąższ nożem w kratkę, posól. Odstaw.
Umyj kalafiora, pokrój na różyczki. Skrop łyżką oleju, posól.
Nastaw piekarnik na 230 stopni.
Kiedy piekarnik się nagrzeje, zmyj sól z bakłażana, każdą połówkę posmaruj łyżką oleju. Posól. Wstaw do piekarnika przecięciem do góry. Wstaw do piekarnika również kalafiora.
Krok 2
Umyj warzywa, obierz marchew i selera, pokrój w kostkę. Drobno posiekaj cebulę. Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju, wysyp na nią cebulę, marchew i selera. Smaż 5 minut, mieszając co jakiś czas. Wsyp soczewicę i drobno posiekany ząbek czosnku. Smaż jeszcze minutę. Zalej 2 szklankami wody. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu 25 minut.
Krok 3
W międzyczasie zrób pesto. Włóż do misy miksera słonecznik, dodaj parmezan. Zmiksuj. Dodaj rukolę, oliwę, sok z cytryny. Ponownie zmiksuj. Rozrzedź wodą jeszcze raz zmiksuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 4
Wyjmij bakłażany i kalafiora z piekarnika. Wyłóż na talerze soczewicę, połóż obok bakłażana i różyczki pieczonego kalafiora. Polej pesto. Smacznego!