Gotowany brokuł, co tu dużo mówić, nie pachnie najlepiej. Skąpany w mleku kokosowym i migdałach ma znakomity aromat.
Czas: 25 minut
Poziom trudności: łatwe
To danie to rodzaj zupy z gwoździa: wrzucasz do garnka tylko kilka składników, miksujesz i gotowe. Tu gwoździem programu są mielone migdały, nadające szlachetnego smaku brokułowi.
Do zupy podaliśmy grzanki z gruszkami i zapieczonym kozim serem. Wyszedł zgrabny duet.
Składniki:
- Brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 50 g mielonych migdałów
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
- Kilka łyżek soku z cytryny
- 3 łyżki kurkumy
- Pół łyżeczki curry
- Pół łyżeczki kminu
- Pół łyżeczki oregano
- Pół łyżeczki tymianku
Na grzanki:
- 4 kromki ciemnego pieczywa
- Gruszka
- Kawałek sera pleśniowego
Przygotowanie:
Krok 1
Myjemy brokuł i całego, łącznie z pokrojonym cienko głąbem, zalewamy wodą, tak by przykryła całość. Zagotowujemy i gotujemy do miękkości około 15 minut.
Krok 2
Mielemy migdały i na pięć minut przed końcem gotowania dodajemy do brokułów. Dosypujemy też suszone zioła.
Krok 3
Ugotowanego brokuła ściągamy z ognia, lekko studzimy i miksujemy na krem. Dodajemy mleko kokosowe, miksujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i cytryną.
Krok 4
Tostujemy pieczywo, albo opiekamy na patelni. Kroimy gruszkę w plastry, a ser w kostkę i wykładamy na grzanki. Wstawiamy do mikrofali i chwilę zapiekamy.
Podajemy z zupą.
Pycha!
Zobacz menu na tydzień – niebieskie migdały, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.