Gotowany brokuł, co tu dużo mówić, nie pachnie najlepiej. Skąpany w mleku kokosowym i migdałach ma znakomity aromat.

Czas: 25 minut

Poziom trudności: łatwe

To danie to rodzaj zupy z gwoździa: wrzucasz do garnka tylko kilka składników, miksujesz i gotowe. Tu gwoździem programu są mielone migdały, nadające szlachetnego smaku brokułowi.

Do zupy podaliśmy grzanki z gruszkami i zapieczonym kozim serem. Wyszedł zgrabny duet.

Składniki:

  • Brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g mielonych migdałów
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • Kilka łyżek soku z cytryny
  • 3 łyżki kurkumy
  • Pół łyżeczki curry
  • Pół łyżeczki kminu
  • Pół łyżeczki oregano
  • Pół łyżeczki tymianku

Na grzanki:

  • 4 kromki ciemnego pieczywa
  • Gruszka
  • Kawałek sera pleśniowego

Przygotowanie:

Krok 1 

Myjemy brokuł i całego, łącznie z pokrojonym cienko głąbem, zalewamy wodą, tak by przykryła całość. Zagotowujemy i gotujemy do miękkości około 15 minut.

Krok 2

Mielemy migdały i na pięć minut przed końcem gotowania dodajemy do brokułów. Dosypujemy też suszone zioła.

Krok 3

Ugotowanego brokuła ściągamy z ognia, lekko studzimy i miksujemy na krem. Dodajemy mleko kokosowe, miksujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i cytryną.

Krok 4

Tostujemy pieczywo, albo opiekamy na patelni. Kroimy gruszkę w plastry, a ser w kostkę i wykładamy na grzanki. Wstawiamy do mikrofali i chwilę zapiekamy.

Podajemy z zupą.

Pycha!

Zobacz menu na tydzień – niebieskie migdały, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.

Zobacz inne pomysły na zupy.