Prosty, a ciekawy sposób na danie rybne. Dorsz zapieczony w kapuście jest potrawą lekką, zdrową o delikatnym kwaśno-słodkim smaku. Warte spróbowania.

Czas: Godzin

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 duże

W niemieckiej kuchni występuje ciekawe danie rybne o nazwie Pfannfisch: ryba zapiekana z ziemniakami i siekaną kapustą włoską. Być może była to inspiracja dla Karola Okrasy, żeby zapiec rybę, ale w kiszonej kapuście, bez ziemniaków. Niezależnie skąd czerpał wzorce, danie wyszło mu świetnie. Ryba, konkretnie dorsz, choć może być każda morska ryba o zwartym mięsie, najpierw jest obsamżana na patelni, potem przykryta kołderką z kiszonej, podgotowanej kapusty trafia do piekarnika. Danie nie wymaga specjalnego przyprawiania, choć ważnym dodatkiem jest suszona żurawina i odrobina miodu, które kwaśnej kapuście dodają delikatnej słodyczy.

Danie warte spróbowania i zapamiętania, gdyż jest to świetny sposób na niebanalnie przygotowaną rybę. Jest przy tym bardzo lekkie, gdyż nie zawiera tłuszczu, nie licząc minimalnej ilości oleju, a to właśnie tłuste dodatki sprawiają, że kapusta uchodzi za danie ciężkostrawne.

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 g dorsza (bez skóry)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki suszonych żurawin
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju. Wysyp na niego cebulę. Smaż 5 minut.

Krok 2

Kapustę przelej zimną wodą jeśli jest bardzo kwaśna, odciśnij z wody, posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj do cebuli, zamieszaj, przykryj i duś na wolnym ogniu 10 minut. Następnie wymieszaj z łyżeczką miodu (ilość według uznania – jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to więcej), skórką z cytryny, 2 łyżkami suszonej żurawiny. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 3

Dorsza osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na mniejsze kawałki – 3-4 cm. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Posól i popieprz dorsza, zapanieruj w mące. Wykładaj na patelnię i smaż na złoty kolor na dobrze rozgrzanym tłuszczu – po około 2 minuty z każdej strony. Zdejm z patelni.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Ułóż na dnie dorsza. Zasyp rybę kapustą. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 40 minut.