Pełna smaków zupa pomidorowa z ryżem. Niesamowite w niej jest to, że składa się ledwie z kilku składników. Ale to charakterystyczna cecha przepisów Fitmencook.com, od którego zapożyczyliśmy pomysł.

Smak śródziemnomorskiej zupie pomidorowej nadają przesmażone krewetki. Zamiast nich można użyć boczniaków. Do zupy koniecznie trzeba dodać wcześniej ugotowany ryż, który nadaje jej delikatności

Śródziemnomorska zupa pomidorowa z ryżem to danie niekłopotliwe, nie wymagające zachodu a nadzwyczaj smaczne. Trudno w to uwierzyć patrząc na listę składników, ale zupa bogactwem smaku idzie w konkury z najbardziej wyszukanymi daniami. Kiedy ją ugotowałem Agnieszka patrzyła na nią dość krzywo – to był 1 listopada, dzień świąteczny i na danie główne miał być kurczak faszerowany, z którym zupa pomidorowa z ryżem na starcie ma nikłe szanse. Dała się jednak przekonać na jeden talerz, po czym przyznała mi rację, że zupa jest pyszna. Bo jest

Na czym polega tajemnica? Jest kilka przyczyn. Po pierwsze zupa pomidorowa z ryżem powstaje na bazie smażonych krewetek. Na samym wstępie trzeba krewetki dobrze obsmażyć na oleju. Potem na smaku jaki został na dnie rondla trzeba przesmażyć cebule, zeskrobując całą dobroć jaką powstała po smażeniu krewetek. Zamiast krewetek możecie użyć boczniaków – sprawdzą się doskonale.

Po drugie zupa pomidorowa z ryżem smakuje tak dobrze, ponieważ ryż, z którego jest robiona jest już ugotowany. Być może wyda się Wam to dziwne, żeby gotować 20 minut już ugotowany ryś. Ale to ma głęboki sens. Ryż staje się cudownie miękki i leciutki, niemal puszysty po długim gotowaniu, zbierając przy tym wszystkie smaki.

I wreszcie trzecia rzecz: pokrojona w kostkę papryka, która nadaje zupie pomidorowej z ryżej przyjemnej, delikatnej słodyczy.

Amatorom pomidorowej polecamy zupełnie niezwykły przepis na pieczoną zupę pomidorową z pulpecikami z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 250 g krewetek
  • 1 łyżka tartego czosnku
  • 1 duża biała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej brązowego)
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • 1 papryka żółta pokrojona w kostkę
  • 4 garści szpinaku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka oleju
  • 2 litry bulionu (ewentualnie wody)
  • Sok z cytryny do smaku
  • Tarty parmezan – kilka łyżek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej w rondlu łyżka oleju na mocnym ogniu. Wyłóż na niego krewetki i smaż przez 3-4 minuty aż ładnie się przysmażą. Zdaje je z rondla.

Krok 2
Zmniejsz ogień i wsyp do rondla posiekaną cebulę i starty czosnek. Smaż przez około 5 minut aż cebula się skarmelizuje. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku. Dodaj łyżkę tymianku. Zamieszaj.

Krok 3
Wlej do cebuli bulion, pomidory i wsyp ryż, dodaj 2 liście laurowe. Wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 20 minut. Po tym czasie dodaj papryki i szpinak. Zamieszaj i gotuj 10 minut. Dodaj krewetki, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawaj tartym parmezanem.
Smacznego!