Ten przepis to odpowiedź na pytanie jak zrobić kluski śląskie, żeby były delikatne, kremowe, a nie gumowe, żeby bardziej były w typie gnocchi, a nie ziemniaczanych ciągutek:)

Czas: 40 minut

Poziom trudności: Nie za trudne

Liczba porcji: 4

 

Jak zrobić kluski śląskie

Kluski śląskie to jedno z najpiękniejszych polskich dań. Szczerze mówiąc daleko lepsze od włoskich gnocchi, bo delikatniejsze, bardziej kremowe. No i nie zawierają mąki pszennej. Z jednym jednak założeniem: charakterystyczną cechą klusek śląskich jest delikatna gumowatość, którą nadaje im skrobia zawarta w ziemniakach. Kiedy przesadzić ze skrobią staną się gumowe jak ciągutki, a wtedy nie smakują najlepiej. Naszym zdaniem najlepsze kluski śląskie to takie, które mają zrównoważoną zawartość skrobi. Jak zrobić kluski śląskie o odpowiedniej konsystencji? Po pierwsze ziemniaki.

Jakie ziemniaki do klusek śląskich

Jeśli wrzucicie do wyszukiwarki hasło „jak zrobić kluski śląskie”, dostaniecie odpowiedź, że najlepsze do nich są ziemniaki typu C. Co to są za ziemniaki?  Anielka, Arkadia, Aster, Barycz, Bryza, Ibis, Karlena, Koral, Kos, Lena, Mila, Salto.

No super, tylko gdzie je kupić poza hipsterskim zieleniakiem?

Naszym zdaniem do zrobienia klusek śląskich dobrze nadają się dość powszechnie dostępne Irgi oraz Irysy, ziemniaki sypkie, uniwersalne, doskonałe do gotowania, duszenia i pieczonych frytek.

Czyli ziemniaki mamy z głowy. Teraz mąką. Istnieje odwieczna zasada: jedna ćwierć mąki na trzy ćwiartki ziemniaków. Naszym zdaniem z mąką nie należy przesadzać. W naszym przepisie dajemy połowę szklanki mąki ziemniaczanej na pół kilo ziemniaków. Standardowo w przepisach jest dwa razy więcej mąki. Naszym zdaniem pół szklanki wystarczy. Dzięki temu kluseczki nie są gumowe, a bardziej kruche i przypominają gnocchi lub kopytka.

Żeby takie były ciasto trzeba dość dobrze wyrobić. Potem, kiedy toczymy wałeczki z ciasta, blat trzeba podsypać mąką pszenną (ale nie dużo, bez obaw), żeby pomogła zachować zwartość ciasta. No i na koniec gotowanie: kluski śląskie z niewielką zawartością mąki ziemniaczanej gotujemy krótko, bo inaczej się rozpadną. Dobrze jest utoczyć kluseczki niewielkie, wielkości gnocchi, wtedy gotują się dosłownie pół minuty od wypłynięcia.

Jeśli zadajesz sobie pytania, jak zrobić kluski śląskie, żeby nie rozpadły się podczas gotowania to odpowiedź jest taka, że najlepiej utoczyć male kluseczki i wyłowić je z wody wkrótce po wypłynięciu na powierzchnię

Polecamy Wam ten przepis, bo jest sprawdzony i przetestowany na naszym dziecku, które jest wybrednym konsumentem, a kluski zajada aż miło patrzeć.

Tu znajdziecie link do opisu jak zrobić kluski śląskie Magdy Gesler. Ilość mąki jest dwa razy większa niż  w naszym przepisie.

Zobacz nasze przepisy na gnocchi:

Domowe gnocchi z boczniakami

Gnocchi z batatów

Gnocchi z ricotty

Składniki:

Kluski

  • 500 g ugotowanych ziemniaków (czyli około 550-600 g surowych)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Mąka pszenna do podsypania blatu

Sos

  • 250 g boczniaków
  • 200 g szpinaku
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ szklanki tartego parmezanu do posypania

Przygotowanie:

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 20 minut lub do momentu aż nóż wbity w ziemniak gładko w niego wejdzie. Odcedź, zostaw do ostygnięcia.

Krok 2

Obierz ziemniaki i przepuść przez praskę do ziemniaków lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W drugim przypadku na koniec ugnieć jeszcze ziemniaki tłuczkiem, żeby w masie nie było żadnych grudek. Przełóż ziemniaki do misy, wsyp mąkę ziemniaczaną, pół łyżeczki soli, wbij jajko i zacznij mieszać drewnianą łyżką. Następnie wyrabiaj ciasto rękami. Możesz przełożyć je na blat delikatnie podsypany mąką pszenną. Wyrabiaj ciasto aż będzie zwarte i spoiste. Uformuj w kulę.

Krok 3

Podsyp blat mąką pszenną.  Z kuli ciasta odetnij spory kawałek, przełóż na blat i utocz dłońmi w dość cienki wałek. Potnij go nożem na małe kawałki. Bierz kawałeczki po kolei w dłoni i uformuj na kształt kulki. Połóż na podsypanej mąką desce lub talerzu i małym palcem naciśnij kulkę, robiąc w niej dziurkę.

Krok 4

Zagotuj w garnku 3-4 litry wody, posól (ze 2 łyżeczki). Zmniejsz temperaturę, żeby woda była gorąca, ale nie bulgotała jak wrzątek. Do gotującej się wody wkładaj ostrożnie kluski. Przemieszaj ostrożnie drewnianą łyżką, gdy opadną na dno, żeby nie przywarły do garnka. Kiedy wypłynął na wierz gotuj jeszcze minutę (czas gotowania zależy od wielkości klusek).

Wyjmuj kluski łyżką cedzakową i przekładaj na szeroki talerz.

Krok 5

Przygotuj sos. Boczniaki pokrój lub porwij rękami na paski. Szalotki i ząbek czosnku drobno posiekaj, szpinak umyj. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, dodaj łyżkę masła, a gdy się rozpuści wsyp szalotki i czosnek. Smaż na wolnym ogniu, mieszając, przez 3 minuty. Dodaj boczniaki, zwiększ temperaturę i smaż przez 5 minut, mieszając, żeby nie przypalić cebulki. Dodaj szpinak, wmieszaj w grzyby, tak żeby zwiotczał i zrobił się miękki. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj kluski delikatnie przemieszaj i lekko podsmaż. Wsyp połowę parmezanu. Drugą połową posyp kluski wyłożone na talerz.

Smacznego!

Ps. Danie doskonale nadaje się do mrożenia i odgrzewania. Kluski podgrzewamy na wolnym ogniu, pod przykryciem.