Najprostsze muffiny z cukinii, pełnoziarnistej mąki i borówek, za to bez dodatku cukru. Wychodzą za każdym razem, nawet jeśli nie umiesz piec.
Najprostsze muffiny z cukinii
Te muffiny z cukinii i mąki pełnoziarnistej są bardzo proste w przygotowaniu. I wiesz co? Na pewno Ci się udadzą! Nie musisz umieć wypiekać! Wystarczy połączyć składniki, przełożyć do foremek, wstawić do piekarnika i gotowe!
Jeśli nie masz borówek, możesz je zastąpić je rodzynkami lub żurawiną.
Muffiny z cukinii są wilgotne, aromatyczne i słodkie, choć nie ma w nich grama cukru. W każdym razie przetworzonego. Zamiast niego użyliśmy drobno pokrojonych daktyli. Zamiast białej mąki z kolei dodaliśmy pełnoziarnistej, ciemnej mąki.
Jeśli szukasz muffinów z cukinii bez mąki – nasz sprawdzony przepis znajdziesz tutaj.
Jeśli masz za dużo pieczywa w domu – sprawdź jak wyczarować z niego muffiny.
To jak zaczynamy?
Składniki:
Suche składniki
- 11/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (360 ml)
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki drobno posiekanych daktyli
- 1 szklanka borówek
Mokre składniki
- 1 duże jajko
- 1 szklanka tartej cukini (średnia cukinia)
- 1 szklanka mleczka ryżowego lub mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
- 1/2 szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego
Przygotowanie:
Krok 1
Wsyp do misy półtorej szklanki mąki, po pół łyżeczki sody, proszku do pieczenia i soli oraz 2 łyżeczki cynamonu i dużą szczyptę gałki muszkatołowej. Dodaj pół szklanki daktyli. Wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 2
Umyj cukinię i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dobrze odciśnij z wody. Przełóż do dużej misy. Wbij do niej jajko, wlej szklankę mleczka ryżowego, pół szklanki oleju i 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 3
Przesyp suche składniki do mokrych. Wymieszaj tak żeby nie było suchych fragmentów.
Krok 4
Nasmaruj olejem foremkę do muffinek. Przełóż ciasto do foremki – nie napełniaj do końca, bo ciasto wyrośnie podczas pieczenia.
Krok 5
Nastaw piekarnik na 215 stopni. Wstaw babeczki do piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Piecz przez 15 minut. Nakłuj patyczkiem wybranego muffina i sprawdź w ten sposób, czy jest gotów. Jeśli patyczek jest suchy po wyciągnięciu, babeczki możesz wyjmować z pieca. Jeśli ciasto przykleja się do niego, zostaw muffiny w piekarniku na ok. 3-4 minuty.
Po wyjęciu babeczek z piekarnika, odstaw do całkowitego ostudzenia. Gdy to nastąpi, wyjmij muffinki z cukinii z foremek i wcinaj!
Smacznego!
ps. Babeczki możesz przechowywać w temperaturze pokojowej do 4 dni.
Jeśli spodobały Ci się muffiny z cukinii, wypróbuj też przepis na ciasto z cukinii oraz na babeczki z cukinii bez mąki.