Co zrobić z czerstwych bułek? Te muffiny – to idealny patent na to by stare pieczywo dostało drugie życie.  Przepis jest bardzo prosty. Składniki możesz modyfikować według własnego uznania.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: około 16 małych muffinów

co zrobić z czerstwych bułek

Co zrobić z czerstwych bułek?

Jeśli nie lubisz marnować jedzenia i zadajesz sobie pytanie, co zrobić z bułek zalegających w kuchennych szafkach – przychodzimy z pomocą! I super przepisem na czekoladowe muffiny z czerstwych bułek. To jak dotąd nasza ulubiona odpowiedź na pytanie: co zrobić z czerstwych bułek.

Do zrobienia babeczek bardzo dobrze nadaje się czerstwe pieczywo sprzed kilku dni, albo zupełnie wysuszone bułki.

U nas w domu zbieramy kawałki niedojedzonego chleba i pakujemy do dużego worka. Kiedy nazbiera się go już sporo, wykładamy na blaszkę do pieczenia i suszymy przez godzinę w piekarniku nastawionym na 100 stopni. Potem ścieramy bułki na zwykłej tarce.

Czekoladowe muffiny można zrobić z kawałków czerstwych bułek lub ze startej na proszek bułki tartej. 

Najlepiej jeśli użyjesz różnych rodzajów pieczywa: bułek słodkich, kajzerek, bajgli, croissantów, im większa  różnorodność tym lepszy smak babeczek.

I na koniec jeszcze kwestia cukru. Jeśli w cieście będzie dużo bułek słodkich, 2-3 łyżki cukru wystarczą. Generalnie nie ma co dodawać więcej niż 4-6 łyżek.

Przepis pochodzi ze strony putka.pl gdzie znajdziecie garść ciekawych patentów co zrobić z czerstwych bułek i czerstwego pieczywa.

Polecamy Wam też przepisy na muffiny bez mąki zrobione z cukinii i żurawiny, marchewki i orzechów,oraz czerwonej fasoli.

Składniki:

  • 300-350 g bułki tartej lub czerstwych bułek 
  • Około 700 ml mleka (3 szklanki)
  • 5 łyżek kakao 
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub olejku waniliowego
  • Garść dowolnych, pokruszonych orzechów 

Przygotowanie:

Krok 1

Wsyp bułkę do dużej misy, zalej mlekiem i wymieszaj, żeby dobrze nasiąknęła wilgocią.

Krok 2

Wbij do misy 2 jaja, dodaj 5 łyżek kakao, 4 łyżki oleju, 3 łyżki cukru, łyżeczkę sody i rozmieszaj dobrze trzepaczką. 

Krok 3

Przelej rozmieszane składniki do bułki i zmiksuj ręcznym robotem. Dodaj orzechy, sok z połowy cytryny i wymieszaj z ciastem.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Nasmaruj kokilki olejem, nałóż do nich ciasto (do wysokości foremek). Wstaw do piekarnika na 25 minut. Wyjmij z piekarnika. Odstaw do ostygnięcia.

Wyjmij babeczki z formy, kiedy będą już zimne.

Smacznego!

muffiny z czerstwego pieczywa