Co zrobić z czerstwych bułek? Te muffiny – to idealny patent na to by stare pieczywo dostało drugie życie. Przepis jest bardzo prosty. Składniki możesz modyfikować według własnego uznania.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: około 16 małych muffinów
Co zrobić z czerstwych bułek?
Jeśli nie lubisz marnować jedzenia i zadajesz sobie pytanie, co zrobić z bułek zalegających w kuchennych szafkach – przychodzimy z pomocą! I super przepisem na czekoladowe muffiny z czerstwych bułek. To jak dotąd nasza ulubiona odpowiedź na pytanie: co zrobić z czerstwych bułek.
Do zrobienia babeczek bardzo dobrze nadaje się czerstwe pieczywo sprzed kilku dni, albo zupełnie wysuszone bułki.
U nas w domu zbieramy kawałki niedojedzonego chleba i pakujemy do dużego worka. Kiedy nazbiera się go już sporo, wykładamy na blaszkę do pieczenia i suszymy przez godzinę w piekarniku nastawionym na 100 stopni. Potem ścieramy bułki na zwykłej tarce.
Czekoladowe muffiny można zrobić z kawałków czerstwych bułek lub ze startej na proszek bułki tartej.
Najlepiej jeśli użyjesz różnych rodzajów pieczywa: bułek słodkich, kajzerek, bajgli, croissantów, im większa różnorodność tym lepszy smak babeczek.
I na koniec jeszcze kwestia cukru. Jeśli w cieście będzie dużo bułek słodkich, 2-3 łyżki cukru wystarczą. Generalnie nie ma co dodawać więcej niż 4-6 łyżek.
Przepis pochodzi ze strony putka.pl gdzie znajdziecie garść ciekawych patentów co zrobić z czerstwych bułek i czerstwego pieczywa.
Polecamy Wam też przepisy na muffiny bez mąki zrobione z cukinii i żurawiny, marchewki i orzechów,oraz czerwonej fasoli.
Składniki:
- 300-350 g bułki tartej lub czerstwych bułek
- Około 700 ml mleka (3 szklanki)
- 5 łyżek kakao
- 4 łyżki oleju
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka sody
- Sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub olejku waniliowego
- Garść dowolnych, pokruszonych orzechów
Przygotowanie:
Krok 1
Wsyp bułkę do dużej misy, zalej mlekiem i wymieszaj, żeby dobrze nasiąknęła wilgocią.
Krok 2
Wbij do misy 2 jaja, dodaj 5 łyżek kakao, 4 łyżki oleju, 3 łyżki cukru, łyżeczkę sody i rozmieszaj dobrze trzepaczką.
Krok 3
Przelej rozmieszane składniki do bułki i zmiksuj ręcznym robotem. Dodaj orzechy, sok z połowy cytryny i wymieszaj z ciastem.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Nasmaruj kokilki olejem, nałóż do nich ciasto (do wysokości foremek). Wstaw do piekarnika na 25 minut. Wyjmij z piekarnika. Odstaw do ostygnięcia.
Wyjmij babeczki z formy, kiedy będą już zimne.
Smacznego!