Pieczone brukselki to prosta przystawka do dań głównych, choć może wystąpić w roli samodzielnej przekąski. Wierzcie, że chętnie będziecie ją przekąszać, bo jest pyszna.

Czas przygotowania: 5 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 4

Pieczone brukselki – to prostsze niż myślisz

Brukselska jest jednym z najpiękniejszych warzyw, zminiaturyzowana wersja kapusty, krągła, zwarta i niebywałe zdrowa i pyszna. Można ją jeść na surowo, ale prawdziwy smakołyk do pieczone brukselki.

Mało kto lubi brukselkę, bo też mało kto zna przepis na pieczone brukselki. Większość ma fatalne doświadczenia z tym pysznym przecież warzywem, wynikające ze złego przygotowania kapustki. Jako barowa przystawka brukselka jest zazwyczaj bez miłosierdzia rozgotowywana i na koniec posypywana smażoną tartą bułką.

Tymczasem brukselka to warzywo delikatne, wymagające odpowiedniego traktowania.  Pysznie smakuje na surowo: wystarczy ją zetrzeć na tarce, skropić dresingiem i wymieszać z orzechami włoskimi.

Genialnie smakuje wyciągnięta prosto z pieca. Pieczone brukselki to jedne z najpyszniejszych pieczonych warzyw. Są delikatne a przy tym wciąż zwarte, słodkie i lekko gorzkawe. Świetnie sprawdzą się jako przystawka do pieczonych mięs. U nas w domu połowa brukselek znika zanim trafią na stół, bo są nagminnie podjadania.  

Spróbujcie też innych przepisów na brukselki:

Surówka z brukselek

Pieczone sznycle z sałatką z brukselek i granatu

Sałatka z pieczonych batatów, buraków i brukselek

Bulgur z pieczoną cieciorką i brukselką

Polędwiczki z sałatką z pieczonych brukselek i batatów

Pieczone brukselki z miodem i octem balsamicznym

Składniki:

  • 1 kg brukselki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj brukselki, oderwij zwiędłe liście, odkrój dłuższe głąbiki, większe brukselki przekrój na połowy. Przełóż do misy. Wlej do niej 2 łyżki oleju, wsyp łyżeczkę soli. Wymieszaj.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Wysyp brukselki na tackę do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. Przemieszaj w połowie pieczenia.

Krok 3

Wyjmij brukselski z piekarnika. Przełóż do misy. Polej 2 łyżkami miodu i octu balsamicznego. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj.

Smacznego!