Super proste ciasto orzechowo-czekoladow, które zrobi każdy. Dosłownie każdy. Wystarczy tylko zmieszać składniki, przełożyć do foremki i upiec. Ciasto wcyhodzi zawsze.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 30-35 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 4

Oryginalnie  jest to przepis na brownie, dokładnie browni Audrey Hepburn, amerykańskiej divy holllywoodzkiego kina, ale nie tej od “Śniadania u Tiffaniego” (Audrey Hepburn to jej pseudonim), lecz artystki o pokolenie starszej, która w lach 2000 odebrała Oskara dla najlepszej aktorki kina lat 50. To właśnie ona stworzyła przepis na super proste muffiny czekoladowe.

Pomysł wziął się stąd, że gdy była chora, sąsiad przynosił jej muffiny pieczone przez jego żonę. Gwiazda grymasiła, że z dużo w nich mąki. Wyszła z łóżka, poszła do kuchni i zrobiła własną wersję brownie, które są mega łatwe do zrobienia, bardzo czekoladowe, słodkie i chrupiące dzięki orzechom. Być może wyda się Wam, że szklanka cukru to za dużo jak na tak niewielką ilość składników, ale warto się poświęcić, bo skarmelizowany podczas pieczenia cukier tworzy wspaniałą, chrupiącą otoczkę wokół ciasta.

Dzisiaj zamiast brownie proponujemy Wam torcik czekoladowy. Jest z nim jeszcze mniej roboty niż z babeczkami i jest naszym zdaniem lepszy od browni, bo, jak już wspomnieliśmy, cukier piękniej karmelizuje się na większej powierzchni.
Tu uwaga: do zrobienia torciku użyjcie małej formy, bo składników nie jest dużo i w przypadku większego naczynia ciasto będzie zbyt cienkie.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kakao
  • Szklanka cukru
  • 1/4 szklanki mąki (32 g lub 4 łyżki)
  • Szklanka siekanych orzechów
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • Masło do nasmarowania formy

Przygotowanie:

Krok 1 

Rozgrzej piekarnik do 165 stopni C.

Posiekaj orzechy. Mąkę połącz z cukrem i solą, dodaj orzechy i wymieszaj.

Krok 3 

Roztop masło w rondlu, a następnie rozpuść w nim kakao. Kiedy przestygnie, wbij do masy jaja i energicznie zamieszaj. Wlej ekstrakt wanilii (w zastępstwie może być też aromat waniliowy) i wmieszaj w masę. Wsyp do niej mieszankę mąki z orzechami i znów wymieszaj.

Krok 4

Nasmaruj masłem foremkę do pieczenia (20/20 cm), lub małą tortownicę (wyłóż dno papierem do pieczenia), przełóż na nią masę, rozprowadź i wygładź. Możesz użyć też kokilek do brownies. Wstaw na środkową półkę do piekarnika. Piecz 30-35 minut.

Po wyciągnięciu z pieca moożesz posypać torcik tartą czekoladą, lub kokosowymi wiórkami. Odstaw ciasto do ostynięcia.